Θάνος Ασκητής: Η κοινωνία πρέπει να μάθει τον εαυτό της – Απαραίτητο το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία

22 Οκτ. 2022 - 06:18 | Ψυχολογία
Θάνος Ασκητής: Η κοινωνία πρέπει να μάθει τον εαυτό της – Απαραίτητο το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία

Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής, Θάνος Ασκητής και ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης, για τη σημασία της ψυχικής υγείας στην συμπεριφορά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων, καθώς και για την σεξουαλική αγωγή η οποία κρίνεται απαραίτο να καθιερωθεί ως μάθημα στο σχολείο.
Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους παιδοβιαστές που εμπλέκονται στην υπόθεση με την 12χρονη στα Σεπόλια, ενώ όσα αναφέρει το άτυχο κορίτσι στην κατάθεσή του για τους εφιαλτικούς μήνες που έζησε στα χέρια των παιδοβιαστών δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους.

Τις τελευταίες μέρες, μετά από πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως, για τα μηνύματα της μητέρας της 12χρονης προς τον 53χρονο, δείχνει την αγωνία της προκειμένου να μην δημοσιοποιηθεί το γεγονός.

Ένα μήνυμα της 12χρονης προς την μητέρα της, ήταν αυτό που έδωσε ουσιαστικά και το έναυσμα για την προφυλάκισή της, καθώς η ανακρίτρια πείστηκε πως η μητέρα γνώριζε για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της ανήλικης κόρης της. Ακόμα, μία φωτογραφία στο κοινωνικό δίκτυο Tik Tok, και είναι εκτός δικογραφίας, φαίνεται ότι έχει απλωμένα σε ένα χαλί ή τραπεζομάντηλο, πολλά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Φαίνεται πως στην υπόθεση εμπλέκονται ενεργά και άλλα δύο πρόσωπα – κλειδιά, πέραν του 53χρονου. Ο ένας είναι ο «Μιχάλης», είναι το πρόσωπο που μεσολαβεί, κλείνει τα ραντεβού της 12χρονης, από άλλη εφαρμογή, μέσω Instagram σε φίλους του. Ο ίδιος φαίνεται πως δεν έχει επαφές με τον 53χρονο και ο ίδιος ο κατηγορούμενος είναι «ενοχλημένος», γιατί υπάρχει και κάποιος άλλος που κλείνει ραντεβού, εκτός από αυτόν.

Αναμένονται εξελίξεις αλλά και, όπως όλα δείχνουν, νέες συλλήψεις. Υπάρχουν μάλιστα 76 άτομα τα οποία έχουν ανταλλάξει αισχρά μηνύματα με το παιδί αλλά και φωτογραφίες.

Ο κ. Ασκητής μίλησε για την κοινωνική διάσταση του φαινομένου και για την ανάγκη να προστατευθεί η ζωή του παιδιού.

«Πρέπει να προστατευθεί η ζωή του παιδιού, που δεν θα είναι σε λίγο παιδί και πρέπει να συμβάλουμε για να «ξαναγυρίσει στη ζωή» και να ξαναδεί το φως της ημέρας και να ζήσει μία ζωή που «αύριο» θα νιώθει καλά. Να κλείσει αυτή η φάση που πέρασε, η ζωή συνεχίζεται, η ανθρώπινες επιστήμες έχουν το δικαίωμα να στηρίξουν τον οποιονδήποτε άνθρωπο πέσει σε ένα λάθος, παραπλανηθεί και άλλα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το κουδούνισμα που έχει σηκώσει ψηλά την ελληνική εικόνα, δείχνει ότι όλοι μας χρειαζόμαστε βοήθεια. Είμαστε σε μία φάση που η κοινωνία πρέπει να μάθει τον εαυτό της», είπε αρχικά για την υπόθεση της 12χρονης.

«Έχω σκοπό να προχωρήσω ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, είμαστε μπροστά σε ένα γεγονός αλλαγών. Πρέπει να πάμε σε όλα τα σπίτια. Μέσα από τους δήμους με ένα πρόγραμμα στήριξης του σπιτιού. Ο δήμος μπορεί να έχει στελέχη, που θα εκπαιδευτούν, και να είναι γνωστοποιημένα στα σπίτια ποια είναι αυτά τα στελέχη, και θα επισκέπτονται τα σπίτια και να στηρίζουν τις οικογένειες και θα ζητήσουμε για παράδειγμα να πιούμε έναν καφέ. Το «όχι» που θα μας πει ένα σπίτι, είναι ένα μήνυμα ότι κάτι εκεί μέσα δεν πάει καλά. Έτσι σιγά σιγά θα μαζευτούν πληροφορίες για πολλά σπίτια», συμπλήρωσε ο κ. Ασκητής σχετικά με την ανάγκη να υπάρχει ψυχολογική αρωγή στα σπίτια.

Για το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, ο κ. Ασκητής τόνισε πως, «Η εφηβεία τρέχει πάρα πολύ σήμερα. Μεγαλώνει ταχύτατα, και βιολογικά και ψυχικά. Όταν μπαίνει το παιδί στο διαδίκτυο και βλέπει τα πάντα σε ηλικία 8 και 10 ετών, βλέπει πορνοταινίες, διάφορες ιστοσελίδες ενηλίκων και ουσιαστικά προσδιορίζει τον εαυτό του στα 10 έτη. Μήπως είναι αργά όταν φτάνει στα 12- 13 έτη; Πρέπει να προχωρήσει το θέμα του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής. Στην Ελλάδα μαθαίνουμε με σεμινάρια και δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να γίνει μάθημα, να μπει ο ψυχολόγος στο σπίτι».