Επικαιρότητα:

Πέντε πράγματα που θα σου συμβούν αν κόψεις την αναβλητικότητα από τη ζωή σου

24 Οκτ. 2022 - 11:14 | Ψυχολογία
Πέντε πράγματα που θα σου συμβούν αν κόψεις την αναβλητικότητα από τη ζωή σου

Η αναβλητικότητα είναι παντού γύρω μας. Βλέπουμε ανθρώπους να έχουν στόχους, αλλά τους σπρώχνουν… για αργότερα. Την άλλη εβδομάδα, τον άλλο μήνα, το νέο έτος, μετά το Πάσχα, μετά το καλοκαίρι. Το «αργότερα» συνήθως γίνεται «ποτέ».

 Η αναβολή των πραγμάτων μπορεί να σας εμποδίσει να πετύχετε στόχους και τελικά να διαβρώσει τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Είναι ανθρώπινο να αναβάλλεις κάτι. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Frontiers in Psychology ορίζει την αναβλητικότητα ως… παράλογη καθυστέρηση κινήσεων ανεξάρτητα από τις αρνητικές συνέπειες. Με άλλα λόγια, ξέρετε ότι θα σας δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά αναβάλλετε τα πράγματα ούτως ή άλλως.

Η καλύτερη στιγμή για να σταματήσετε να αναβάλλετε τα πράγματα είναι τώρα, όχι αύριο. Όχι μόνο θα πετύχετε πολλούς από τους στόχους σας, αλλά θα νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας. Εδώ είναι 5 πράγματα που θα σου συμβούν αν κόψεις την αναβλητικότητα από τη ζωή σου.

1. Θα μετανιώνεις για λιγότερα πράγματα

Θυμάστε το παλιό ρητό ότι η ευκαιρία χτυπά την πόρτα μόνο μία φορά; Εάν έχετε συνηθίσει να καθυστερείτε, θα νομίζετε ότι θα έχετε «άλλη μια ευκαιρία». Ωστόσο, το μόνο πράγμα που μπορεί να σας χτυπήσει ξανά την πόρτα είναι μια ζωή τύψεις. Όταν σταματήσετε να αναβάλλετε τα πράγματα, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Να προτιμάτε να δοκιμάσετε κάτι και να αποτύχετε παρά να αναρωτιέστε «τι θα γινόταν αν» για το υπόλοιπο της ζωής σας.

2. Οι άλλοι θα σε εμπιστεύονται περισσότερο

Το να είσαι άνθρωπος που κρατά τον λόγο του είναι απαραίτητο εάν θέλεις οι άνθρωποι να σε εμπιστεύονται. Σύμφωνα με άρθρο του Michigan State University, μία από τις πιο σημαντικές πτυχές των σχέσεων είναι η εμπιστοσύνη. Η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνάδελφοι θέλουν να ξέρουν ότι θα κάνετε ό,τι πείτε. Δυστυχώς, η αναβολή μπορεί να σας κάνει λιγότερο αξιόπιστους. Ακόμα κι αν έχετε καλές προθέσεις.

3. Θα λύνεις τα προβλήματα στη ρίζα τους

Όλοι έχουν προβλήματα και αποφάσεις που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν. Αναβάλλοντας τα, μπορείτε συνήθως να επιδεινώσετε την κατάσταση. Η αναβλητικότητα μπορεί να βοηθήσει στο άγχος σας προσωρινά, αλλά δεν θα διαρκέσει. Η κατά μέτωπο αντιμετώπιση ενός προβλήματος μπορεί να το εμποδίσει από το να μετατραπεί σε καταστροφή. Θα είστε επίσης πιο αποφασιστικοί όταν είστε άμεσοι και θα σταματήσετε να καθυστερείτε.

4. Θα ανακαλύψεις περισσότερες δυνατότητες

 Μπορεί να είναι τρομακτικό να κάνεις κάτι που δεν έχεις κάνει ποτέ. Μπορεί να μην έχετε αυτοπεποίθηση και να πιστεύετε ότι η επίτευξη στόχων είναι πολύ περίπλοκη ή αδύνατη. Η αναβολή των πραγμάτων θα σας κρατήσει κολλημένους και θα σας εμποδίσει να πετύχετε στόχους. Μόλις κόψετε τη συνήθεια αυτή, θα συνειδητοποιήσετε τις δυνατότητές σας και θα κάνετε πράγματα που δεν φανταζόσασταν ότι θα μπορούσατε.

5. Περισσότερος χρόνος

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή μας παραπονιούνται… ότι δεν έχουν χρόνο. Ειδικά χρόνο για τον εαυτό τους. Με όλες τις ευθύνες του σπιτιού, της εργασίας και τα έκτακτα που συμβαίνουν, είναι εύκολο να βάλετε τον εαυτό σας τελευταίο. Είστε τόσο απασχολημένοι με το να φροντίζετε τους άλλους και αναβάλλετε τη φροντίδα του εαυτού σας. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να βλάψει την υγεία και την ευτυχία σας. Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για τον εαυτό σας, είτε πρόκειται για χόμπι ή για ένα ζεστό αφρόλουτρο ή έναν καφέ με φίλους. Θα έχετε περισσότερο χρόνο να αφιερώσετε στον εαυτό σας και να πετύχετε στόχους, αν δεν είστε αναβλητικοί. 

itspossible