Άγχος: 3 tips για να ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας

18 Δεκ. 2022 - 00:19 | Ψυχολογία
Άγχος: 3 tips για να ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για το άγχος στη δουλειά και στο σπίτι, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφίσετε την πίεση και να ανακτήσετε τον έλεγχο.

Η σημασία της διαχείρισης του άγχους
Εάν ζείτε με υψηλά επίπεδα στρες, βάζετε ολόκληρη την ευημερία σας σε κίνδυνο. Το άγχος καταστρέφει τη συναισθηματική σας ισορροπία, καθώς και τη σωματική σας υγεία. Περιορίζει την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά, να λειτουργείτε αποτελεσματικά και να απολαμβάνετε τη ζωή. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για το άγχος. Οι λογαριασμοί δεν θα σταματήσουν να έρχονται, δεν θα υπάρξουν ποτέ περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα και οι επαγγελματικές και οικογενειακές σας υποχρεώσεις θα είναι πάντα απαιτητικές. Αλλά έχετε πολύ περισσότερο έλεγχο από όσο νομίζετε.

Προσδιορίστε τις πηγές άγχους στη ζωή σας
Η διαχείριση του στρες ξεκινά με τον εντοπισμό των πηγών του άγχους στη ζωή σας. Αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Αν και είναι εύκολο να εντοπιστούν σημαντικοί παράγοντες άγχους, όπως η αλλαγή εργασίας, η μετακόμιση ή το διαζύγιο, ο εντοπισμός των πηγών του χρόνιου στρες μπορεί να είναι πιο περίπλοκος. Είναι πολύ εύκολο να παραβλέψετε πώς οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές σας συμβάλλουν στα καθημερινά σας επίπεδα άγχους.


 
Εξασκηθείτε στα 4 κομμάτια της διαχείρισης του άγχους
Ενώ το άγχος είναι μια αυτόματη απόκριση από το νευρικό σας σύστημα, ορισμένοι στρεσογόνοι παράγοντες προκύπτουν σε προβλέψιμες στιγμές: για παράδειγμα, η μετακίνηση στη δουλειά, μια συνάντηση με το αφεντικό σας ή οικογενειακές συγκεντρώσεις. Όταν χειρίζεστε τέτοιους προβλέψιμους στρεσογόνους παράγοντες, μπορείτε είτε να αλλάξετε την κατάσταση είτε να αλλάξετε την αντίδρασή σας. Όταν αποφασίζετε ποια επιλογή να επιλέξετε σε οποιοδήποτε δεδομένο σενάριο, είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τα τέσσερα Α:

αποφυγή,
αλλαγή,
προσαρμογή,
αποδοχή.
 

Να είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε
Όταν ζητάτε από κάποιον να αλλάξει τη συμπεριφορά του, να είστε πρόθυμοι να κάνετε το ίδιο. Εάν και οι δύο είστε πρόθυμοι να λυγίσετε τουλάχιστον λίγο, θα έχετε πολλές πιθανότητες να βρείτε μια ευτυχισμένη μέση λύση.