Επικαιρότητα:

3 πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε ημέρα για να είστε πιο ευτυχισμένοι

09 Φεβ. 2024 - 20:56 | Ψυχολογία
3 πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε ημέρα για να είστε πιο ευτυχισμένοι

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία και να είστε λίγο πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα, μην παραλείψετε τις τρεις συμβουλές που σας προτείνει ο προσωπικός γυμναστής Víctor Téllez. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι μας αρρωσταίνει σταδιακά ή μας κάνει λιγότερο ευτυχισμένους με τον εαυτό μας και με τους άλλους ανθρώπους.

Πρώτον, σύμφωνα με τον προσωπικό γυμναστή, ένα από τα πράγματα που βλάπτουν περισσότερο τη σωματική και ψυχική μας υγεία είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης. Είναι κάτι παραπάνω από αποδεδειγμένο με μελέτες και επιστημονικά στοιχεία ότι η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή κρύβονται πίσω από πολλές ασθένειες και ότι η άθληση βοηθά στην πρόληψη πολλών από αυτές, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η αϋπνία...

Μια άλλη αιτία της σωματικής και ψυχικής μας δυσφορίας είναι οι νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά δίκτυα που μας κάνουν να περνάμε χρόνο σε οθόνες, ενώ μπορούμε να κάνουμε άλλα πράγματα που θα μας βοηθούσαν να είμαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η έλλειψη σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, πέρα από τα κοινωνικά δίκτυα. Η σωματική επαφή, η προσωπική συζήτηση, η σχέση μεταξύ μας χάνεται όλο και περισσότερο και αυτό σημαίνει ότι, σιγά-σιγά, γινόμαστε όλο και πιο θλιμμένοι και άρρωστοι.

Οι 3 λύσεις

Πρώτον, ο Téllez συνιστά να κάνουμε περισσότερη σωματική δραστηριότητα, η οποία ονομάζεται NEAT (non-exercise activity thermogenesis), δηλαδή η ενεργειακή δαπάνη που κάνουμε σε καθημερινές ενέργειες, όπως το να ανεβαίνουμε τις σκάλες, να περπατάμε για να πάμε για ψώνια, να σηκωνόμαστε πιο συχνά ενώ δουλεύουμε. Είναι η δραστηριότητα που κάνουμε πέρα από τον αθλητισμό ή την άσκηση.

Η αύξηση του αριθμού των λεπτών που αφιερώνουμε σε αυτές τις δραστηριότητες θα είναι ένα επιπλέον όφελος στη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς θα μας κρατήσει πιο ξύπνιους και νευρολογικά πιο ενεργούς.

Η δεύτερη συμβουλή του είναι να μείνουμε μακριά από τα κοινωνικά δίκτυα και να αντικαταστήσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στις νέες τεχνολογίες με χρόνο που αφιερώνουμε σε πράγματα που μας προκαλούν ή απαιτούν λίγη προσπάθεια. Στο βίντεο ο Téllez δίνει παραδείγματα για το τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα.

Και τέλος, η συμβουλή του είναι να αποτελούμε μέρος μιας ομάδας ανθρώπων με τους οποίους θα θέλαμε να μοιάζουμε ή με τους οποίους έχουμε κοινές ιδέες ή συμπεριφορές. Αυτός ο τρόπος κοινωνικοποίησης θα μας κάνει πολύ πιο ευτυχισμένους.

Πηγή: healthstat.gr