Επικαιρότητα:

Αγίου Βαλεντίνου: Ερωτευτείτε, κάνει καλό στην υγεία

13 Φεβ. 2024 - 17:19 | Ψυχολογία
Αγίου Βαλεντίνου: Ερωτευτείτε, κάνει καλό στην υγεία

Ο έρωτας έχει θετική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία. Με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, δηλαδή της Ημέρας των Ερωτευμένων σας παρουσιάζουμε 10 εκπληκτικά οφέλη του έρωτα στην υγεία.

Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Σύμφωνα με έρευνες, οι παντρεμένοι, αλλά και όσοι εμπλέκονται σε υγιείς κοινωνικές σχέσεις, συνήθως ζουν περισσότερο. Τα οφέλη αυτών των σχέσεων μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, την εμφάνιση ορισμένων τύπων καρκίνου αλλά και την μόλυνση με πνευμονία.

Διατηρεί την καρδιά υγιή

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι συμμετέχουν σε υγιείς, ευτυχισμένους γάμους έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που βιώνουν αγχωτικές σχέσεις ή τείνουν να νιώθουν συχνά μόνοι.

Μειώνει την κατάθλιψη

Ο έρωτας, ο γάμος, η διατήρηση υγιών ερωτικών και φιλικών σχέσεων έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συναισθήματα απομόνωσης και κατάθλιψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την αίσθηση του «ανήκειν» και της ευτυχίας.

Κρατά τον γιατρό μακριά

Το αίσθημα αγάπης, φροντίδας και ασφάλειας τείνει να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώνει την πιθανότητα να κρυολογήσει κάποιος ή να προσβληθεί από άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Όσοι επίσης έχουν την φροντίδα ενός αγαπημένου συντρόφου τείνουν να αναρρώνουν πιο γρήγορα από μια ασθένεια.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχει αποδειχθεί ότι έχουν καλύτερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με εκείνα που έχουν έναν δυστυχισμένο γάμο ή τους άγαμους. Έτσι, όταν είστε με αυτόν που αγαπάτε, αυτό το ωραίο συναίσθημα που βιώνετε στην καρδιά σας μπορεί να συνδέεται στην πραγματικότητα με πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Μειώνει την ανησυχία

Οι μαγνητικές τομογραφίες έχουν δείξει ότι όσοι εμπλέκονται σε σταθερές, μακροχρόνιες σχέσεις έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα και ενεργοποίηση στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ανταμοιβή/απόκριση ευχαρίστησης και λιγότερη ενεργοποίηση στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανησυχία.

Μειώνει τα επίπεδα άγχους

Λόγω της ασφάλειας και της υποστήριξης που τείνουν να προσφέρουν οι υγιείς σχέσεις, είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεστε άγχος όταν έχετε έναν σύντροφο ή στενό φίλο για να σας βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις και συναισθήματα.

Ανακουφίζει τον οξύ ή χρόνιο πόνο

Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η αγάπη μειώνει το άγχος, η αγάπη μπορεί επίσης να αυξήσει τη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον έλεγχο του πόνου. Τα ευτυχισμένα παντρεμένα ζευγάρια έχουν αναφέρει λιγότερα παράπονα για πόνους στην πλάτη και πονοκεφάλους.

Βοηθά το έντερο

Το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος (και η συντριπτική πλειονότητα των μικροβίων του σώματος) βρίσκεται στο έντερο. Το αίσθημα της αγάπης μπορεί να βοηθήσει κάποιον να καλλιεργήσει και να υποστηρίξει το εντερικό μικροβίωμα που ενισχύει τη ζωή και να καταπολεμήσει τα επιβλαβή βακτήρια.

Βελτιώνει τον ύπνο

Επειδή οι σχέσεις αγάπης οδηγούν σε λιγότερο άγχος, είναι πιο πιθανό να κοιμάστε καλά και να αισθάνεστε ανανεωμένοι όταν ξυπνάτε το πρωί. Οι εντάσεις εκτονώνονται όταν νιώθετε ότι σας αγαπούν και σας υποστηρίζουν και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να έχουν έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

Πηγή: healthstat.gr