Επικαιρότητα:

Γιατί οι παθολογικές ερωτικές εμμονές δεν είναι αγάπη και πώς να τις ξεχωρίσεις

13 Φεβ. 2024 - 18:28 | Ψυχολογία
Γιατί οι παθολογικές ερωτικές εμμονές δεν είναι αγάπη και πώς να τις ξεχωρίσεις

Είναι ένας από τους όρους που έχουν αρχίσει και απασχολούν έντονα και αυτό όχι άδικα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το trend του TikTok "delulu", είναι κάπως εμπνευσμένο από αυτή την ψυχολογική κατάσταση.

Τι είναι λοιπόν οι παθολογικές ερωτικές εμμονές;

Κάποια στιγμή στη ζωή σου, ή μπορεί να είναι και κάτι που συνηθίζεις να κάνεις, μπορεί να σκέφτεσαι διαρκώς ένα πρόσωπο που σε ενδιαφέρει ερωτικά. Θεωρείς πως είναι ο ιδανικός για εσένα σύντροφος και τον τσεκάρεις παντού. Στα social, στην πραγματική ζωή, ακόμη και στην φαντασία σου, ονειρεύεσαι διαρκώς περιστατικά μαζί του.

Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε, πως είναι ένα παράδειγμα, ερωτικής παθολογικής εμμονής. Είναι στην ουσία, μια κατάσταση η οποία τρέφεται από την ατελείωτη επανάληψη αναμνήσεων και από τις πρόβες του τι θα πείτε ή θα κάνετε σε μελλοντικές συναντήσεις.
Όλα είναι δημιούργημα του μυαλού σου, και έχεις «εθιστεί» στις σκέψεις σου και όχι σε περιστατικά, τα οποία συνέβησαν στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με διάσημη ψυχολόγο του University of Sussex, ένα ακόμη δείγμα ερωτικής παθολογικής εμμονής, είναι όταν το άτομο εκλαμβάνει οποιοδήποτε σημάδι από το άλλο πρόσωπο, και το επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό στην ψυχολογία του. Δηλαδή, «οποιοδήποτε σημάδι απόρριψης μπορεί να τον κάνει να πέσει στο ναδίρ. Ή αντίθετα, οποιοδήποτε σημάδι ενδιαφέροντος μπορεί να τον φτάσει στο ζενίθ».

Οι παθολογικές ερωτικές εμμονές, χαρακτηρίζονται επίσης από συναισθήματα άγχους, ευφορίας και απόγνωσης -όπως επίσης και από ανεκπλήρωτη αγάπη ή από έλλειψη αμοιβαιότητας. Το φαινόμενο αυτό γίνεται όλο και πιο έντονο στη σύγχρονη εποχή, και πέρα από επίπλαστο, κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι προσδοκίες, οι φαντασιώσεις, άλλα και τα συναισθήματα, συχνά δεν βρίσκουν ποτέ ανταπόκριση, ούτε εκφράζονται.

Πώς να ξεχωρίσεις την ειλικρινή αγάπη από τις ερωτικές εμμονές

Για να καταλάβουμε καλύτερα αυτή τη διάκριση, είναι σημαντικό να δούμε πώς ορίζουν οι ειδικοί την αγάπη: Πρόκειται για ένα πολύπλευρο και πολύπλοκο συναίσθημα, το οποίο αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και βασίζεται σε μια βαθιά σύνδεση με ένα άλλο άτομο.

Δεν αποτελεί ιδανική κατάσταση ή ιδανική σχέση, αλλά έχει στη βάση της την δέσμευση, την ασφάλεια και την σταθερότητα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως οι ερωτικές εμμονές είναι κάτι παροδικό και κυρίως δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον για να αναπτυχθεί μια αμοιβαία σχέση. Αντίθετα, οφείλουμε να μην εξιδανικεύουμε καταστάσεις και να βασιζόμαστε σε πραγματικές συμπεριφορές και συναναστροφές για να δημιουργήσουμε συναισθήματα.

Πηγή: jenny.gr