Επικαιρότητα:

3 εύκολοι τρόποι για να είσαι πάντα χαρούμενος

15 Φεβ. 2024 - 17:33 | Ψυχολογία
3 εύκολοι τρόποι για να είσαι πάντα χαρούμενος

Στην αναζήτηση της ευτυχίας, το έθνος της Φινλανδίας αποτελεί φάρο για τον κόσμο, καθώς κατατάσσεται σταθερά ως η πιο ευτυχισμένη χώρα παγκοσμίως επί έξι συναπτά έτη. Ωστόσο, η αντίληψη ότι οι Φινλανδοί είναι εγγενώς χαρούμενοι είναι μύθος, σύμφωνα με τον Frank Martela, Φινλανδό ψυχολόγο και φιλόσοφο.

Υποστηρίζει ότι η ευτυχία της Φινλανδίας πηγάζει από το γεγονός ότι έχει τον μικρότερο αριθμό δυστυχισμένων ανθρώπων, μια κατάσταση που ευνοείται από τρία κομβικά κοινωνικά δόγματα.

Η σύνδεση με συγγενικά πρόσωπα

Ο Martela τονίζει τη σημασία της ύπαρξης υποστηρικτικών σχέσεων, δηλώνοντας: «Το να έχεις γύρω σου ανθρώπους που νοιάζονται για σένα και για τους οποίους νοιάζεσαι εσύ, κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους». Αυτή η σύνδεση με τους άλλους είναι ζωτικής σημασίας για την ευτυχία, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, η χαρά που προέρχεται από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις παραμένει αμείωτη.

«Κάνε καλές πράξεις»

Το δεύτερο δόγμα, η εκτέλεση πράξεων καλοσύνης, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανοποίηση από τη ζωή και την ευτυχία. Μια μελέτη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο αποκάλυψε ότι ακόμη και μικρές χειρονομίες καλοσύνης μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο σε άτομα που πάσχουν από άγχος, κατάθλιψη και στρες. Η Martela σημειώνει: «Όταν βοηθάτε κάποιον, όταν (έχετε) θετικό αντίκτυπο στους άλλους, αυξάνεται η δική σας ευτυχία». Σε περιόδους κρίσης, η πληθώρα ευκαιριών να βοηθήσετε τους άλλους όχι μόνο ενισχύει την αίσθηση αλληλεγγύης αλλά και την προσωπική χαρά και ολοκλήρωση.

«Βρες ένα σκοπό»

Ίσως η πιο δύσκολη πτυχή της επίτευξης της ευτυχίας είναι η ανακάλυψη του σκοπού του ατόμου. Ο Martela προτείνει να κάνετε μια λίστα με όσα σας δίνουν χαρά και να αναζητήσετε το κοινό νήμα μεταξύ αυτών των στοιχείων. Μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού μπορεί να κάνει τις αντίξοες συνθήκες πιο υποφερτές και να παρακινήσει ακόμη και τα άτομα να αλλάξουν τις συνθήκες τους. Αυτή η επιδίωξη του σκοπού είναι ζωτικής σημασίας για να βρει κανείς νόημα στην κατάστασή του και να συμβάλει στη συνολική ευτυχία.

Οι γνώσεις του Martela από τη Φινλανδία, την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, παρέχουν έναν οδικό χάρτη για τα άτομα που επιδιώκουν να ενισχύσουν την ευημερία τους.

Πηγή: gazzetta.gr