Επικαιρότητα:

10 απίστευτα κι όμως αληθινά πράγματα για την ευτυχία

20 Μαρ. 2024 - 16:39 | Ψυχολογία
10 απίστευτα κι όμως αληθινά πράγματα για την ευτυχία

Για κάποιους η ευτυχία, φαντάζει ως μια αρκετά απλή έννοια. Σημαίνει να νιώθεις καλά. Είναι κάτι που το καταλαβαίνεις αμέσως. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ορισμών σχετικά με πώς ακριβώς βιώνεται το συγκεκριμένο συναίσθημα.

Ναι, η ευτυχία είναι μια πολύ πιο περίπλοκη έννοια, από ό,τι οποιοδήποτε βιβλίο αυτοβοήθειας, μπορεί να υποστηρίζει. Είναι μια έννοια γεμάτη εκπλήξεις. Υπάρχουν πολλά και απροσδόκητα πράγματα που μπορούν να μας δώσουν χαρά. Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας (20/03) σού παρουσιάζουμε 10 εκπληκτικά facts για το τι πραγματικά σημαίνει να είναι κανείς ευτυχισμένος.

1. Η ελευθερία είναι σημαντικότερος παράγοντας ευτυχίας από τα χρήματα

Ακριβώς όπως λέει και η παροιμία, τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία. Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Amartya Sen διαπίστωσε ότι οι κοινωνίες που διεύρυναν το επίπεδο ελευθερίας και ανεξαρτησίας, είδαν μια αντίστοιχη ώθηση στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Συμπεραίνει ότι το να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ζουν όπως προτιμούν, είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγήσει σε ευρεία ικανοποίηση σε σχέση με την αύξηση στο ΑΕΠ.

2. Η ευτυχία αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε

Μια πληροφορία που μπορεί να σε βοηθήσει με την ιδέα του ότι μεγαλώνεις. Οι πιθανότητες είναι ότι το επίπεδο ευτυχίας σου θα αυξάνεται μαζί με τα κεράκια στην τούρτα σου. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα παρακολούθησε το επίπεδο ευτυχίας των συμμετεχόντων, σε μια περίοδο 25 ετών. Οι ερευνητές, ελέγχοντας και άλλες μεταβλητές, βρήκαν ότι γενικά όσοι μεγάλωσαν, έγιναν πιο ευτυχισμένοι.

3. Κάποιοι πολιτισμοί αποδοκιμάζουν την ευτυχία

Ενώ η ευτυχία είναι υπερεκτιμημένη αξία στους δυτικούς πολιτισμούς, αυτό δεν συναντάται παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, διαφορετικοί πολιτισμοί αποστρέφονται τα διάφορα είδη ευτυχίας για πολλούς διαφορετικούς λόγους, σύμφωνα με σχετική μελέτη. Από την Ιαπωνία έως τη Γερμανία και τη Μέση Ανατολή, μπορεί να βρεθεί μια τάση προς την «αποστροφή της ευτυχίας». Οι λόγοι για αυτήν την αποστροφή εμπίπτουν σε μια σειρά από κατηγορίες που μπορεί να σου φανούν εντελώς ξένες:

  • Το να είσαι χαρούμενος, κάνει πιο πιθανό να σου συμβούν άσχημα πράγματα
  • Το να είσαι ευτυχισμένος σε κάνει χειρότερο άνθρωπο
  • Η έκφραση της ευτυχίας είναι κακό για εσένα και τους άλλους
  • Το να επιδιώκετε την ευτυχία είναι κακό για εσάς και τους άλλους

4. Τα τηλεφωνήματα μάς κάνουν πιο χαρούμενους απ’ ό,τι τα μηνύματα

Ή τουλάχιστον, είναι καλύτερα για την ευτυχία και την υγεία των σχέσεων από απόσταση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι επικοινωνούσαν μέσω τηλεφώνου ή κάμερας web είχαν περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται συναισθηματικά υποστηριζόμενοι. Όσοι χρησιμοποιούσαν μηνύματα και chat δεν ένιωθαν την ίδια σύνδεση.

5. Τα φώτα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ευτυχία

Στο βιβλίο «Happiness Hacks: 100% Scientific! Curiously Effective!», ο Alex Palmer γράφει: «Αισθάνεστε λυπημένοι; Ανάψτε μερικά φώτα στο δωμάτιο. Σε τρεις διαφορετικές συνθήκες μελέτης, οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ των συναισθημάτων απελπισίας των ανθρώπων και της αντίληψής τους για τον φωτισμό του δωματίου. Διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τη φωτεινότητα ενός δωματίου σκοτεινή, ένιωθαν απελπισία. Οι ίδιοι έδειξαν μια προτίμηση για ένα πιο φωτεινό δωμάτιο».

6. Τα κατοικίδια είναι πηγή ευτυχίας

Ναι οκ, προφανές. Αλλά να πού γίνεται πιο ενδιαφέρον: Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι,Allen McConnell, η διαφορά μεταξύ των αιλουροειδών και κυνοειδών, είναι μηδενική. «Δεν έχουμε βρει διαφορές μεταξύ σκύλων και γατιών. Η κύρια διαφορά είναι ο βαθμός στον οποίο ανθρωπομορφοποιείς το κατοικίδιο. Εάν βλέπεις το ιγκουάνα σου σαν να έχει ανθρώπινη συμπόνια και ιδιότητες, είναι τόσο καλό όσο ένα γκόλντεν ριτρίβερ. Είναι όλα στο μυαλό του ιδιοκτήτη». 

7. Η ευτυχία είναι πράγματι μεταδοτική

Αποδεικνύεται ότι το να περιτριγυρίζεις τον εαυτό σου με ευτυχισμένους ανθρώπους, αυξάνει και το προσωπικό σου αίσθημα ευτυχίας. Αυτό ήταν ένα από τα ευρήματα των ερευνητών μελέτης, η οποία εξέτασε την υγεία και την ευτυχία περισσότερων από 4.700 κατοίκων της πόλης Framingham της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι αισθάνονται ευτυχισμένοι είχαν την τάση να σχηματίζουν τις δικές τους παρέες. Βρήκαν επίσης, ότι η πιθανότητα ευτυχίας, αυξάνεται κατά 15,3% εάν ένα μέλος της οικογένειας ή ένας στενός φίλος είναι ευτυχισμένος.

8. Τα πιο ευτυχισμένα μέρη στον κόσμο έχουν υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών

Οι χώρες και οι πολιτείες που καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στις λίστες «με τα πιο ευτυχισμένα μέρη του κόσμου» τείνουν σύμφωνα με σχετική έρευνα, να έχουν επίσης και τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών.

9. Ακόμα και οι κακές μέρες βοηθούν

Ακριβώς όπως η εμπειρία συναισθημάτων πέρα από την ευτυχία μπορεί να έχει εκπληκτικές, θετικές παρενέργειες, οι κακές μέρες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλές για τη μακροπρόθεσμη ευτυχία σου. Μια ομάδα ψυχολογίας από το Franklin W. Olin College of Engineering διαπίστωσε ότι τα άτομα που βίωσαν συνδυασμό ευτυχίας και λύπης ταυτόχρονα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσουν την αίσθηση της ψυχικής τους υγείας μακροπρόθεσμα.

10. Η ευτυχία μπορεί να «σκοτώσει» τη δημιουργικότητα

Άλλη σχετική με την ευτυχία μελέτη, υποστηρίζει ότι τα μέτρια επίπεδα θετικής διάθεσης μπορούν να βοηθήσουν να ανοίξουμε το μυαλό μας και να μας κάνει να σκεφτόμαστε αντισυμβατικά και δημιουργικά. Αλλά όσοι βιώνουν υψηλά επίπεδα ευτυχίας, δεν επιδεικνύουν την ίδια έκρηξη δημιουργικότητας με εκείνους που αισθάνονται λιγότερο ευδιάθετοι.

Πηγή: ladylike.gr