Επικαιρότητα:

Εννιά σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος κρύβει πως είναι δυστυχισμένος

23 Μαρ. 2024 - 11:20 | Ψυχολογία
Εννιά σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος κρύβει πως είναι δυστυχισμένος

Ανάμεσα στην ανάγκη να φαινόμαστε χαρούμενοι και την πραγματική ευτυχία, υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Οι άνθρωποι συχνά κάνουν τα πάντα προκειμένου να κρύψουν τα συναισθήματά τους, ειδικά όταν είναι δυστυχισμένοι. Βρίσκουν κουράγιο, γελούν πιο δυνατά, χαμογελούν περισσότερο. Ως παρατηρητές, μπορείτε να καταλάβετε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Οι 9 αυτές ενδείξεις μαρτυρούν ότι κάποιος άνθρωπος είναι δυστυχισμένος και προσπαθεί να το κρύψει, και πως έχει ανάγκη από ένα χέρι βοηθείας. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της κρυφής δυστυχίας.

Οι 9 ενδείξεις που μαρτυρούν ότι κάποιος είναι δυστυχισμένος στη ζωή του

Υπεραναπλήρωση της χαράς 
Άνθρωποι που κρύβουν τ’ αληθινά τους συναισθήματα προσπαθούν υπερβολικά να φαίνονται χαρούμενοι. Μπορεί να γελούν περισσότερο, να χαμογελούν πιο έντονα, να κάνουν διαρκώς αστεία.  Αυτό το κάνουν στην προσπάθειά τους να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ότι όλα είναι τέλεια. Ωστόσο, η υπερβολική εκδήλωση χαράς, μοιάζει αφύσικη και βεβιασμένη. Είναι σαν να φορούν μία μάσκα που κρύβει τον πόνο και τη θλίψη. Κανείς δεν μπορεί να υποκριθεί ότι είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Η αληθινή ευτυχία είναι φανερή.

Απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες
Μπορεί να έχετε έναν φίλο που έχει σταματήσει να έρχεται συστηματικά στις προπονήσεις. Ενδεχομένως να έχει αρχίσει τις δικαιολογίες ότι είναι πολύ απασχολημένος ή ότι δεν έχει όρεξη. Αρχικά μπορεί όλοι να μην έχουν διάθεση περιστασιακά. Όταν όμως οι ημέρες έχουν γίνει εβδομάδες, καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Η απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες μαρτυρά μία κρυφή θλίψη. Αυτή η απουσία ενδιαφέροντος μπορεί να είναι ένα σημάδι που μαρτυρά ότι χρειάζεται να στηρίξετε τον φίλο σας, ώστε ν’ ανοιχτεί να μιλήσει για τον πόνο του. Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος δικός σας χάνει το ενδιαφέρον του για αγαπημένες δραστηριότητες, μην το αγνοήστε. Μπορεί να είναι σημάδι ότι προσπαθεί να κρύψει τη θλίψη του και ότι χρειάζεται έναν άνθρωπο να στηριχθεί.

Υπερβολικός ύπνος ή αϋπνία
Οι άνθρωποι που παλεύουν να κρύψουν τα συναισθήματά τους μπορεί ή να κοιμούνται υπερβολικά, ή να υποφέρουν από αϋπνία. Αυτός είναι ο τρόπος τους να δραπετεύουν απ’ την καθημερινότητα ή μία ένδειξη ότι τα προβλήματά τους, τους κρατούν ξύπνιους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (ΗΠΑ), οι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 7 με 9 ώρες ύπνου. Όμως, για όσους παλεύουν να κρύψουν την κατάθλιψη, μπορεί ο ύπνος να ξεπεράσει ή να υπολείπεται πολύ των κανονικών ωρών. Έχετε το νου σας για όσους αγαπημένους μπορεί να έχουν διαταραγμένο πρόγραμμα ύπνου. Η ανάγκη τους να κοιμούνται διαρκώς ή η αδυναμία να καταφέρουν να κοιμηθούν, μπορεί να μαρτυρά ότι ταλαιπωρούνται ψυχικά.

Διαρκής υποτίμηση του εαυτού
Είναι συχνό, όταν οι άνθρωποι είναι θλιμμένοι να υποτιμούν πολύ τον εαυτό τους. Μπορεί να κάνουν διαρκώς αρνητικά σχόλια σχετικά με τις ικανότητες, την εμφάνιση, την αξία τους. Μπορεί τα σχόλια να μοιάζουν με χιούμορ, όμως αποτελούν αντανάκλαση του πώς βλέπουν τον εαυτό τους και πώς αισθάνονται γι’ αυτόν. Η υποτίμηση του εαυτού, μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίον εκφράζουν την εσωτερική ταραχή που αισθάνονται χωρίς να μιλούν απευθείας γι’ αυτή. Πρόκειται για μία σιωπηρή κραυγή για βοήθεια, ντυμένη με υποτιμητικά αστεία για τον εαυτό τους.

Αυξημένη απομόνωση
Ο άνθρωπος που νιώθει δυστυχισμένος συχνά απομονώνεται, θέλει να μένει περισσότερο χρόνο μόνος του, ή ακόμη και μαζί με άλλους, μοιάζει απόμακρος. Η απομόνωση μπορεί να είναι ο τρόπος τους να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, τα οποία είναι ευκολότερο να διαχειριστούν όταν είναι μόνοι τους.  Η αυξημένη απομόνωση χειροτερεύει τα συναισθήματα δυστυχίας. Οι άνθρωποι είμαστε όντα κοινωνικά, και η απουσία κοινωνικής αλληλεπίδρασης μπορεί να επιβαρύνουν το συναίσθημα της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος δικός σας απομονώνεται ολοένα και περισσότερο, μπορεί να είναι σημάδι που μαρτυρά τη θλίψη του.

Συναισθηματικά ξεσπάσματα
Τα συναισθήματα κάποιου που παλεύει με τη θλίψη, μπορεί να μοιάζουν με ωρολογιακή βόμβα. Οι άνθρωποι που είναι δυστυχισμένοι, μπορεί να μοιάζουν μια χαρά την μια στιγμή και την αμέσως επόμενη, να καταρρεύσουν. Τα συναισθηματικά ξεσπάσματα μπορεί να έχουν την μορφή θυμού, κλάματος, ακόμη και κρίσεις υπερβολικής χαράς. Τα συναισθήματά τους γίνονται ανεξέλεγκτα, και μπορεί να ξεσπάσουν με την παραμικρή αφορμή. Τα συναισθηματικά ξεσπάσματα είναι ένας τρόπος εκτόνωσης των συσσωρευμένων συναισθημάτων που προσπαθούν να κρύψουν. Είναι λοιπόν σημαντικό, οι αγαπημένοι τους να τους προσεγγίζουν με περίσκεψη και ειλικρινή φροντίδα.

Παραμέληση προσωπικής φροντίδας
Ένα χαρακτηριστικό σημάδι της θλίψης είναι η παραμέληση της περιποίησης και της προσωπικής φροντίδας. Όταν ένας άνθρωπος αμελεί την εμφάνισή του, τη διατροφή του και ξεχνά ακόμη και στοιχειώδη πράγματα, όπως το βούρτσισμα των μαλλιών ή των δοντιών, αυτό είναι σημάδι που μαρτυρά ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν ενδιαφέρονται για την προσωπική υγιεινή, αλλά δεν έχουν κίνητρο να φροντίσουν τον εαυτό τους. Η παραμέληση της προσωπικής φροντίδας είναι ένα συχνό σημάδι της κρυφής δυστυχίας. Όταν κάποιος πνίγεται σε προβλήματα που δεν εκφράζει, μπορεί ν’ αρχίσει να παραμελεί τη σωματική του υγεία και την εμφάνισή του.

Αλλαγές στην όρεξη
Όπως συμβαίνει και με τον ύπνο, αλλαγές στην όρεξη μαρτυρούν ότι κάποιος  μπορεί να κρύβει τη θλίψη του. Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν, μπορεί ν’ αρχίσουν να τρώνε περισσότερο, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους. Άλλοι, μπορεί να χάσουν την όρεξή τους, με τ’ αντίθετο αποτέλεσμα. Η διακύμανση στις διατροφικές συνήθειες αντανακλά αλλαγές στον συναισθηματικό κόσμο. Η τροφή μπορεί για πολλούς, να είναι πηγή ηρεμίας, όμως μπορεί το φαγητό να μοιάζει με αγγαρεία για εκείνους που είναι αντιμέτωποι με τη  δυστυχία. Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος αγαπημένος σας έχει αλλάξει έντονα τις διατροφικές του συνήθειες, μπορεί να είναι σημάδι της δυστυχίας τους, την οποία προσπαθούν να κρύψουν.

Απώλεια ενθουσιασμού
Πράγματα και δραστηριότητες που άλλοτε έμοιαζαν συναρπαστικά, μπορεί να έγιναν βαρετά και κουραστικά. Αυτό μπορεί ν’ αποδίδεται στην έλλειψη κινήτρου και ενθουσιασμού για σχεδόν όλες τις δραστηριότητες. Η απουσία ενθουσιασμού μαρτυρά ότι άνθρωπος νιώθει κόπωση και αδιαφορία. Μπορεί να είναι σημάδι που μαρτυρά βαθύτερη θλίψη, και ότι ο άνθρωπος παλεύει εσωτερικά. Αν προσέξετε ότι κάποιος δικός σας έχει χάσει την όρεξή του για τη ζωή, μην το αμελήσετε, γιατί μπορεί να μην είναι απλώς μία φάση ή μία κακή περίοδος. Το αντίθετο, είναι ένα σημάδι κρυφής δυστυχίας, και είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξετε.

Αποκαλύπτοντας τη θλίψη
Αυτό που βλέπουμε στην επιφάνεια, δεν μαρτυρά ολόκληρη την αλήθεια για έναν άνθρωπο. Οι άνθρωποι κρύβουν τη δυστυχία  τους με χίλιους τρόπους, και συχνά κάτω απ’ την επίφαση του φυσιολογικού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε άνθρωπος εκδηλώνεται διαφορετικά, αλλά τα 9 αυτά σημάδια, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση, μαρτυρούν ότι ο άνθρωπος παλεύει με τη θλίψη και χρειάζεται την βοήθεια των άλλων. Όπως λέει το γνωστό απόφθεγμα του Ian Maclaren “να είστε ευγενικοί, γιατί όλοι παλεύουν με κάτι”. Το ζητούμενο είναι να βοηθά ο ένας τον άλλον να βγει απ’ τον λαβύρινθο και να βρει τη χαρά.

πηγή: enikos.gr