Επικαιρότητα:

5 εντελώς περίεργοι τρόποι να μειώσεις το άγχος και το στρες σου

26 Μαρ. 2024 - 18:05 | Ψυχολογία
5 εντελώς περίεργοι τρόποι να μειώσεις το άγχος και το στρες σου

Όταν εξετάζουμε φυσικούς τρόπους διαχείρισης του στρες και του άγχους στη ζωή μας, συχνά σκεφτόμαστε κοινές προσεγγίσεις όπως ο διαλογισμός, η επίγνωση, το περπάτημα και οι ασκήσεις αναπνοής.

Ενώ αυτά είναι πραγματικά αποτελεσματικά, υπάρχουν άλλοι λιγότερο γνωστοί τρόποι για να προωθήσουμε την απόκριση χαλάρωσης στο σώμα. Εδώ θα μιλήσω για 5 ασυνήθιστους αλλά αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να διαχειριστείς και να μειώσεις το άγχος και το στρες.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία των ευεργετικών βακτηρίων που ζουν στο έντερο μας. Βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και επίσης υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν και δεν συζητείται συχνά, η σχέση μεταξύ της πεπτικής υγείας και της ψυχικής ευεξίας κερδίζει αναγνώριση στους τομείς της ψυχολογίας και της διατροφής. Ολοένα και περισσότερο, υπογραμμίζεται η σημασία της υγείας του εντέρου με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Τα βακτήρια του εντέρου έχουν άμεση σύνδεση με τον εγκέφαλο, γεγονός που εξηγεί και την αναφορά του εντέρου ως «δεύτερου εγκεφάλου». Η λήψη προβιοτικών ή η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, συμβάλλει στην υποστήριξη της υγείας της χλωρίδας του εντέρου μας και, επομένως, στη διαχείριση των συναισθημάτων μας όταν είμαστε υπό πίεση.

Yoga γέλιου

Η yoga γέλιου βασίζεται στην ιδέα ότι το γέλιο είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία τόσο του σωματικού όσο και του συναισθηματικού πόνου, καθώς και για τη μείωση των επιπέδων του στρες γενικότερα. Περιλαμβάνει σωματικές δραστηριότητες όπως διατάσεις, ασκήσεις αναπνοής και ακόμη και χορό σε συνδυασμό με ασκήσεις γέλιου που έχουν σχεδιαστεί για να σε κάνουν να γελάς δυνατά ακόμα κι αν δεν το πολυνιώθεις.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως μια αίσθηση χαλάρωσης, χαράς και βελτιωμένης οπτικής για τη ζωή. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που η yoga γέλιου μας επηρεάζει με αυτόν τον τρόπο: Όταν γελάμε, αλλάζει το μοτίβο της αναπνοής μας: απότομες εισπνοές με μεγάλες εκπνοές. Κάτι που πυροδοτεί την απόκριση χαλάρωσης. Επίσης είναι αποδεδειγμένο ότι το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες, το φυσικό παυσίπονο του σώματος που μας γεμίζει ευφορία.

Αναστροφές

Οι αναστροφές είναι το τυπικό όνομα για τις στάσεις yoga που περιλαμβάνουν την αναστροφή του σώματoς, έτσι ώστε είτε να είσαι ανάποδα, ή τουλάχιστον σε μια γωνία όπου το κεφάλι είναι χαμηλότερα από την καρδιά σου.

Κάθε φορά που αναποδογυρίζεις το σώμα σου με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεις την κυκλοφορία τους αίματος στο κεφάλι. Η αυξημένη κυκλοφορία, στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για να ενεργοποιηθεί η απόκριση χαλάρωσης για να ανοίξουν οι αρτηρίες και να πέσει η αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι ευεργετικό για την ανακούφιση από το στρες γιατί βοηθά το σώμα και το μυαλό να χαλαρώσουν.

Τραγούδι

Το τραγούδι έχει παρόμοια αποτελέσματα στο σώμα με το γέλιο. Και πάλι, τα μοτίβα αναπνοής αλλάζουν με παρόμοιο τρόπο και οι ήχοι βοηθούν στην τόνωση των διαφόρων σημείων από τα οποία περνά το πνευμονογαστρικό νεύρο. Είναι επίσης γνωστό ότι το τραγούδι, έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα στο μυαλό λόγω της ικανότητάς του να εμπλέκει πολλές περιοχές του εγκεφάλου ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ανακούφιση από το στρες. Το τραγούδι ενεργοποιεί επίσης την απελευθέρωση ενδορφινών.

Θεραπεία με κρύο νερό

Η θεραπεία με κρύο νερό έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για τη μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι ναι βυθιστείς σε κρύο νερό ή να κάνεις ένα κρύο ντους. Το κρύο νερό αποτελεί μια είδους πρόκληση για το σώμα μας και «ξυπνά» τα εσωτερικά μας συστήματα, φέρνοντάς μας σε αυξημένο επίπεδο εγρήγορσης. Μια φυσική αντίδραση, η οποία εντέλει οδηγεί σε φυσική χαλάρωση.

Πηγή: ladylike.gr