Μεγάλη Πέμπτη: Γιατί πλάθουμε τα τσουρέκια πλεξούδα; Συνταγή

25 Απρ. 2019 - 05:15 | Συνταγές
Μεγάλη Πέμπτη: Γιατί πλάθουμε τα τσουρέκια πλεξούδα; Συνταγή

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που ξεκινούν και επίσημα οι ετοιμασίες για τη Λαμπρή. Σε κάθε σπίτι, η παράδοση θέλει οι νοικοκυρές να φτιάχνουν πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια. Επίσης, την Πέμπτη είθισται να βάφουμε αυγά. Το έθιμο των κόκκινων αυγών έλκει σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση τις ρίζες του από το θείο δράμα, ενώ το κόκκινο χρώμα φαίνεται πως επιλέγεται ώστε να συμβολίσει το αίμα του Χριστού.

Εξάλλου και η επιλογή των αυγών, αναφέρεται στη γέννηση και τη ζωή που συμβολίζει η σταύρωση και η ανάσταση του Ιησού Χριστού. Αντίθετα, τα κουλούρια και τα τσουρέκια φαίνεται πως έχουν παράδοση που υπερβαίνει τη χριστιανική και φτάνει ως την αρχαιότητα.

Ετυμολογικά η λέξη τσουρέκι προέρχεται από το τουρκικό "τσουρέκ" που αναφέρεται γενικά στις ζύμες και το ψωμί. Ωστόσο, εκείνο που συνδέει το συγκεκριμένο γλυκό με την παράδοση φαίνεται πως είναι περισσότερο το σχήμα του. Η πιο κλασική μορφή ενός τσουρεκιού είναι πλεγμένο σε πλεξούδα. Αναφορές λοιπόν θέλουν το πλεκτό σχήμα να συμβάλει στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.

Ενδεχομένως αυτός να είναι  και ο ρόλος των κουλουριών, που επίσης στην πλεγμένα σε διάφορα σχέδια και σχήματα.

Όπως και να έχει, υπάρχουν μια σειρά από συνταγές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μπείτε στο κλίμα των γιορτών του Πάσχα.

Πασχαλινά τσουρέκια

Υπάρχει ένα τρικ που μπορεί να σε απαλλάξει από το άγχος του να φουσκώσει η ζύμη σου και να γίνει η δουλειά, χωρίς να χρειάζεται να ξεροσταλιάσεις πάνω από τη ζύμη. Ο αρτοπαρασκευαστής! Αυτή η συνταγή είναι για εύκολα, νόστιμα τσουρέκια με τη βοήθεια της μηχανής αυτής.

Υλικά για 2 μεγάλα τσουρέκια

125 γρ. βούτυρο φρέσκο

1 ποτήρι γάλα

200 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο

1/2 κ.γ. αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

3 αυγά

650 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ή κίτρινο σκληρό

1 αυγό για άλειμμα

100 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Προετοιμασία

Ζέστανε το γάλα και λιώσε σε αυτό το βούτυρο. Πρόσεξε να είναι το γάλα, απλά χλιαρό για να μην ψηθούν τα αυγά, αλλά και να μην χαλάσει η μαγιά.

Βάλε το γάλα με το βούτυρο στο δοχείο του αρτοπαρασκευαστή και πρόσθεσε τη ζάχαρη. Χτύπησε ελαφρά τα αυγά, αλάτι και το μαχλέπι τριμμένο.

Από πάνω πρόσθεσε το αλεύρι και τέλος ρίξε τη μαγιά. Κλείσε τον αστοπαρασκευαστή και βάλε στο πρόγραμμα για τις ζύμες. Η διάρκεια της ζύμωσης είναι περίπου 1 1/2 ώρα.

Αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση, άφησε άλλη μισή ώρα να διπλασιαστεί ο όγκος της, στο εσωτερικό του αρτοπαρασκευαστή που παραμένει ζεστός.

Βγάλε τη ζύμη και πλάσε σε κοτσίδες, χωρίς να παιδέψεις πολύ τη ζύμη σου. Βάλε στο ταψί, σκέπασε με πετσέτα και άφησε σε ζεστό μέρος άλλη μια ώρα να φουσκώσουν.

Χτύπησε το αυγό με λίγο νεράκι και άλειψε τα τσουρέκια πριν τα βάλεις για ψήσιμο και πασπάλισε με το αμύγδαλο. Ψήσε στους 160oC για 40′ λεπτά να πάρουν χρώμα.