Επικαιρότητα:

Η συνταγή της ημέρας: Ριζότο με γραβιέρα και σύγλινο Μάνης

05 Οκτ. 2020 - 11:12 | Συνταγές
Η συνταγή της ημέρας: Ριζότο με γραβιέρα και σύγλινο Μάνης

Η εβδομάδα ξεκινά πεντανόστιμα, από τον Πέτρο Συρίγο, φτιάχνοντας ριζότο με γραβιέρα και σύγλινο Μάνης.

Υλικά

250 γραμμ. ρύζι αρμπόριο
1 μικρό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
120 ml λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμό κότας
150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
100 γραμμ. βούτυρο
200 γραμμ. σύγλινο Μάνης
100 γραμμ. γραβιέρα σε φλούδες
Λίγα φυλλαράκια ρόκας
Θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1 λίτρο νερό, προσθέτετε τον ζωμό κότας, αφήνετε να ζεσταθεί και το κρατάτε στην άκρη. Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα περίπου 35 cm βάζετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο.

Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο για 1-2 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για 3 λεπτά. Σβήνετε με λευκό κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί τελείως, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτετε 2 κουταλιές μεγάλες της σούπας ζωμό και ανακατεύετε συνεχώς με μια κουτάλα. Οταν το πιει, προσθέτετε τις επόμενες 2 κουταλιές, αυτό το κάνετε συνεχώς. Επειτα από 14 λεπτά, δοκιμάζετε λίγο από το ρύζι, το ρύζι μας πρέπει να είναι διάφανο και ο σπόρος στη μέση να μην είναι λευκός. Αν θέλει ακόμα, προσθέτετε κι άλλο ζωμό.

Οταν είναι έτοιμο, αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέτετε εναλλάξ σε κυβάκια το παγωμένο βούτυρο με την τριμμένη γραβιέρα. Δοκιμάζετε για αλάτι, πιπέρι, προσθέτετε φρέσκο θυμάρι, σερβίρετε στα πιάτα και από πάνω προσθέτετε λίγες φλούδες γραβιέρα, κομμένο σύγλινο Μάνης και φυλλαράκια ρόκας.