Πασχαλινό τσουρέκι με ελαιόλαδο

28 Απρ. 2021 - 14:33 | Συνταγές
Πασχαλινό τσουρέκι με ελαιόλαδο

Συστατικά
12 γρ. μαγιά ξηρή
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
440 γρ. νερό, χλιαρό
120 ml ελαιόλαδο
4 αβγά
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. αλάτι
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. σταφίδες, μουσκεμένες σε γλυκό κρασί ή νερό και σουρωμένες
ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), τριμμένο
1 κρόκο, για άλειμμα
σουσάμι, για διακόσμηση

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τσουρέκια ή τέτοια γλυκά ψωμιά έχουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τους Εβραίους της Μέσης Ανατολής και αποτελούν παραδοσιακά ψωμιά που έχουν άμεση σχέση με τη θρησκεία τους.
Θα δείτε ότι δεν περιέχει βούτυρο και γάλα, όπως τα περισσότερα τσουρέκια, μιας και είναι παραδοσιακή συνταγή των Σεφαραδιτών Εβραίων, οπότε λογικό είναι να μην γίνεται τόσο κορδονάτο όπως το κανονικό τσουρέκι.

Διαλύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό, και αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και περιμένοντας το απορροφηθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κάρδαμο, τη ζάχαρη, το αλάτι, και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα των υγρών.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ξεκινάμε το ζύμωμα.
Ο στόχος είναι να διπλώνουμε πολλές φορές τη ζύμη τραβώντας και γυρίζοντάς τη, ώστε να προκαλέσουμε το ξεδίπλωμα των πρωτεινών του αλευριού και να αναπτυχθεί καλά η γλουτένη.
Μιας και χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το τσουρέκι δεν θα έχει τα "κορδόνια" του γνωστού τσουρεκιού αλλά σίγουρα είναι πιο απαλό.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί και να γίνει ελαστική. Ένας τρόπος να το ελέγξουμε είναι να πιέσουμε τη ζύμη με το δάχτυλό μας και αν δεν επανέλθει τότε έχει ζυμωθεί σωστά.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Πατάμε ελαφρά τη ζύμη να ξεφουσκώσει και αφήνουμε για ακόμα 30 λεπτά να φουσκώσει.
Προσθέσουμε τις σταφίδες, και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια, τα σχηματίζουμε σε κορδόνια, και πλάθουμε 2 τσουρέκια.
Μεταφέρουμε το κάθε τσουρέκι σε ένα ταψί με λαδωμένη λαδόκολλα. 
Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον χτυπημένο κρόκο και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για ακόμα 1 ώρα μέχρι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με επιπλέον κρόκο και διακοσμούμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Σερβίρουμε.

Τσάντες, Ρούχα, Αξεσουάρ, Gino Perardi