Συνταγή για τα Χριστούγεννα: Εντυπωσιακό καρβέλι γεμιστό με κοτόπουλο, λαχανικά και τυριά

17 Δεκ. 2021 - 07:53 | Συνταγές

Εύκολο και εντυπωσιακό, μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα και να κλέψει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι.

Γεμίστε το με κοτόπουλο, αλλαντικά, λαχανικά και τυριά που λιώνουν και βάλτε το για λίγα λεπτά στο φούρνο για να δέσουν και να μελώσουν οι γεύσεις της συνταγής.

Υλικά για τη συνταγή
1 καρβέλι στρογγυλό (του ενός κιλού)

Μερικές κουταλιές σάλτσα ντομάτας σπιτική ή έτοιμη (προτιμότερη η σάλτσα λιαστής ντομάτας)

100 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο

2 μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες

2 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες

4-5 μανιτάρια κομμένα σε φέτες

5 φέτες καπνιστή γαλοπούλα

100 γραμμάρια κασέρι σε φέτες

50 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Ελαιόλαδο

Ρίγανη και θυμάρι

Εκτέλεση
Αρχικά κόψτε στο πάνω μέρος του καρβελιού ένα καπάκι και αφήστε το στην άκρη. Αφαιρέστε την ψίχα του και αλείψτε με τη σάλτσα ντομάτας όλα το εσωτερικό του και το καπάκι από την μέσα μεριά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να μαγειρευτεί καλά. Αλατοπιπερώστε το, αφήστε το στην άκρη και συνεχίστε με τα λαχανικά. Μπορείτε, αν θέλετε, να τα ψήσετε στο φούρνο μαζί με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις ετοιμαστούν αρχίστε το γέμισμα του καρβελιού σε στρώματα.

Πρώτα βάλτε τις μελιτζάνες και πασπαλίστε με λίγη τριμμένη γραβιέρα, στη συνέχεια τις φέτες κολοκύθι, το κοτόπουλο, πασπαλίζοντας πάλι με λίγη γραβιέρα και συνεχίστε με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώστε ελαφρά και βάλτε λίγη ρίγανη και θυμάρι, αν επιθυμείτε. Συνεχίστε με την καπνιστή γαλοπούλα, βάλτε λίγα λαχανικά ακόμα και καλύψτε τέλος με τις φέτες κασέρι έτσι ώστε να καλυφθεί καλά από πάνω και να μην υπάρχουν κενά.

Κλείστε με το καπάκι και βάλτε το καρβέλι στο φούρνο σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 15 λεπτά. Θέλουμε να λιώσουν καλά τα τυριά, να δέσουν οι γεύσεις και να γίνει τραγανό το ψωμάκι. Σερβίρετέ το ζεστό στο κέντρο του τραπεζιού και απολαύστε!