Κουρκούτι μπακαλιάρου: Τρεις τρόποι να το φτιάξετε – Tips για το τηγάνισμα

23 Μαρ. 2022 - 10:15 | Συνταγές
Κουρκούτι μπακαλιάρου: Τρεις τρόποι να το φτιάξετε – Tips για το τηγάνισμα

Αν σκοπεύετε να φτιάξετε τηγανητό μπακαλιάρο με κουρκούτι για το σπιτικό τραπέζι της 25ης Μαρτίου και θέλετε να βγει τραγανός και χρυσαφένιος, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές και βρείτε τη συνταγή που ταιριάζει στα γευστικά σας γούστα. Φυσικά πάντα μπορείτε να φτιάξετε την πιο light εκδοχή, περνώντας το ψάρι μόνο από αλεύρι.

 Μην ξεχάσατε ότι πρέπει να ξαλμυρίσετε τον παστό μπακαλιάρο εγκαίρως και καλά. Δείτε πώς πατώντας εδώ.

Tips για τηγανητό μπακαλιάρο

Για να βγει ο τηγανητός μπακαλιάρος όπως τον ονειρεύεστε να θυμάστε τα εξής:

1. Ο μπακαλιάρος που προορίζεται για τηγάνι πρέπει να είναι σχετικά χονδρός και όχι λεπτός. Να έχει αρκετό, δηλαδή, ψαχνό, για να μη στεγνώσει.

 2. Το κουρκούτι δεν πρέπει να είναι πολύ παχύ γύρω του – στόχος δεν είναι να εξαφανιστεί το ψάρι μέσα στο χυλό, αλλά να αποκτήσει ένα ωραίο, τραγανό περίβλημα.

3. Στο τηγάνισμα δεν πρέπει να στοιβάζονται πολλά μπακαλιαράκια μαζί γιατί όταν ακουμπουν και πιέζουν το ένα το άλλο δεν τηγανιζονται σωστά και ομοιόμορφα.

4. Το λάδι πρέπει να είναι καυτό για να τηγανιστούν τα κομμάτια του μπακαλιάρου γρήγορα (όχι να «βράζουν»).

Τρεις συνταγές για κουρκούτι μπακαλιάρου
 
Κουρκούτι αλά παλαιά

Το κλασικό κουρκούτι της γιαγιάς όπως θα το βρείτε καταγραμμένο ακόμη και στον Τσελεμεντέ (14η έκδοση δεκαετίας 1950) δεν είναι κάτι περισσότερο από αλεύρι ανακατεμένο με νερό σε έναν πυκνόρρευστο χυλό, όπου ο εμβληματικός σεφ των αρχών του 20ού προτείνει να βάλει κανείς ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα για να γίνει πιο αφράτος.

Κουρκούτι μπίρας

Υλικά: 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού μπίρα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Εκτέλεση: Διαλύετε μέσα στην μπίρα το αλεύρι μαζί με τη σόδα. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι έως ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα (χυλός).

Κουρκούτι με κορν φλάουρ

Καταξιωμένοι σεφ όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Βαγγέλης Δρίσκας και ο Γιάννης Λουκάκος χρησιμοποιούν κορν φλάουρ για απαράμιλλη τραγανάδα.

Υλικά: 150 γρ. κορν φλάουρ, 300 γρ. αλεύρι, 620 ml μπίρα
Εκτέλεση: Διαλύετε μέσα στην μπίρα το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι έως ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα (χυλός).

.ethnos.