Vegan μαγειρίτσα: Δύο αρωματικές και ελαφριές συνταγές για την Ανάσταση

22 Απρ. 2022 - 16:22 | Συνταγές
Vegan μαγειρίτσα: Δύο αρωματικές και ελαφριές συνταγές για την Ανάσταση

Είτε αποφεύγεις το κρέας είτε απλά δεν είσαι fan της παραδοσιακής μαγειρίτσας, οι δύο αυτές συνταγές μπορούν να σου δώσουν μια ελαφριά, αρωματική και νόστιμη επιλογή για το βράδυ της Ανάστασης – και όχι μόνο vegan!

 Συμβουλές για μία επιτυχημένη μαγειρίτσα 
▶ Αν θέλεις, μπορείς να αντικαταστήσεις τα μαρούλια της κλασικής συνταγής με σπανάκι, τον δυόσμο με μαϊντανό, τον άνηθο με μάραθο.

▶ Πρόσθεσε πολλά και διαφορετικά είδη μανιταριών για περισσότερη γεύση.

▶ Σε μια vegan εκδοχή μπορούν να προστεθούν και αγκινάρες για μεγαλύτερη διατροφική αξία.

▶ Τα μυρωδικά που θα επιλέξεις καλό θα ήταν να τα προσθέσεις προς το τέλος του μαγειρέματος για να κρατήσουν τα αρώματά τους και να μη μαραθούν πολύ.

▶ Αν δε σου αρέσει το ταχίνι, μπορείς να το παραλείψεις για να έχεις πιο αραιή υφή στη σούπα.

Vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια και "αυγολέμονο" μόνο από ταχίνι 
Υλικά για 4-5 άτομα

750 γρ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους, ψιλοκομμένα
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
10 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα
1 κύβος λαχανικών
4 φλ. νερό (ή όσο χρειαστεί)
½ φλ. ρύζι Καρολίνα
½ φλ. λάδι
1 κ.γ. κουρκουμάς
Αλάτι Πιππέρι
Για το ταχινολέμονο

Χυμός 1-2 λεμονιών
2 κ.σ. ταχίνι
Τοποθετείς τα ψιλοκομμένα μανιτάρια σε κατσαρόλα με το λάδι και τα σοτάρεις μέχρι να βγάλουν όλο το νερό τους. Κατόπιν προσθέτεις τα κρεμμύδια και τα σοτάρεις ελαφρά και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις. Προσθέτεις νερό και αλάτι και αφήνεις να βράσουν. Λίγο πριν βράσουν τελείως προσθέτεις τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Ανακατεύεις και αποσύρεις από τη φωτιά όταν το φαγητό είναι έτοιμο. Σε ένα μπολάκι βάζεις το ταχίνι και το διαλύεις με τον χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και να ασπρίσει. Προσθέτεις λίγο βραστό ζωμό από το φαγητό, ανακατεύεις καλά και, όταν ασπρίσει, το ρίχνεις στην κατσαρόλα με το φαγητό, το οποίο έχεις αποσύρει από την εστία. Ανακατεύεις καλά να πάει παντού το ταχινολέμονο και είναι έτοιμο.

Vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια και αβοκάντο
Για 4-5 μερίδες

½ μαρούλι
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
½ ματσάκι σέσκουλα
4-5 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κιλό μανιτάρια (διάφορα είδη)
2 λεμόνια
1 ώριμο αβοκάντο
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνεις για 2 λεπτά τα μαρούλια χοντροκομμένα και τα σέσκουλα. Με πιρούνα τα βγάζεις και τα στραγγίζεις. Στην κατσαρόλα που θα μαγειρέψεις ζεσταίνεις σε χαμηλή θερμοκρασία το ελαιόλαδο. Σοτάρεις το ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μανιτάρια. Σβήνεις το φαγητό με τον χυμό από το ένα λεμόνι και ρίχνεις ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Προσθέτεις τα ζεματισμένα λαχανικά, πασπαλίζεις με τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύεις για 30 λεπτά. Στο μούλτι πολτοποιείς το ώριμο αβοκάντο με τον χυμό λεμονιού και μία κουτάλα από τον ζωμό της κατσαρόλας.

Περιχύνεις το φαγητό με το μείγμα αβοκάντο, σβήνεις την εστία, αφήνεις λίγο να δέσει το φαγητό και σερβίρεις.

shape.gr