CNN: Ποιο ελληνικό πιάτο μπήκε στα 30 καλύτερα τηγανητά του κόσμου

18 Μαίου 2022 - 18:26 | Συνταγές
CNN: Ποιο ελληνικό πιάτο μπήκε στα 30 καλύτερα τηγανητά του κόσμου

Παρότι τα τηγανητά σε καμία περίπτωση δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των υγιεινών φαγητών, είναι αγαπημένη λιχουδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι σχεδόν κάθε περιοχή έχει την δική της συνταγή, είναι σίγουρο ότι από κάθε λίστα με τα καλύτερα τηγανητά θα υπάρχουν ελλείψεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN τα παρακάτω 30 πιάτα είναι σίγουρα ανάμεσα στα αγαπημένα και πιο γνωστά:

Τεμπούρα – Ιαπωνία
Το πιο δημοφιλές πιάτο είναι η γαρίδα τεμπούρα, αλλά υπάρχουν και λαχανικά τεμπούρα. Άρχισε να φτιάχνεται στην Ιαπωνία τον 16ο αιώνα ως εναλλακτικό πιάτο κατά την νηστεία.

Hushpuppies – Νότιες ΗΠ

Πρόκειται για κροκέτες με καλαμποκάλευρο, οι οποίες συνόδευαν τηγανητό ψάρι στις Νότιες ΗΠΑ κατά την διάρκεια του εμφυλίου.

Τσούρος – Ισπανία, Πορτογαλία και Λατινική Αμερική

Ένα τηγανητό γλυκό που έγινε αγαπημένο ως πρωινό ή σνακ και έγινε αρχικά γνωστό στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Beignet – Λουιζιάνα

Η γαλλική γειτονιά της Νέας Ορλεάνης «γέννησε» αυτά τα μοναδικά γλυκά, τα οποία μοιάζουν με την γνωστή μας μπουγάτσα, τον 18ο αιώνα.

Mandazi – Ανατολική Αφρική

Τα συγκεκριμένα γλυκά μπορεί κανείς να τα συναντήσει με πολλά διαφορετικά ονόματα κατά μήκος της Ανατολικής Αφρικής. Η ζύμη φτιάχνεται είτε με γάλα είτε με γάλα καρύδας και το γλυκό έχει μέσα μπαχαρικά.

Jalebi – Ινδία

Είναι αντίστοιχα με τα zulbiya και zalabiya που συναντά κανείς στην Μέση Ανατολή. Κυκλάκια από ζύμη, τα οποία ταξίδεψαν στην Ινδία την μεσαιωνική περίοδο.

Κολοκυθοανθοί – Ιταλία

Όσοι ασχολούνται, θα ξέρουν ότι μόνο τα μισά από αυτά τα λουλούδια ανθίζουν. Αφού τηγανιστούν, μπορεί κανείς να τα κάνει γεμιστά με τυρί, προσούτο, ρύζι και αρωματικά.

Cronut – ΗΠΑ

Είναι μία πιο σύγχρονη εκδοχή του ντόνατ, που άρχισε να εμφανίζεται στις ΗΠΑ πριν από μία δεκατία και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το «πάντρεμα» μεταξύ κρουασάν και ντόνατ.

Frybread – Ινδιάνοι

Το frybread είναι ουσιαστικά απόγονος ενός πιάτου των γηγενών στις ΗΠΑ, το οποίο φτιαχνόταν με πολύ απλά υλικά.

Πράσινες τηγανητές ντομάτες – ΗΠΑ

Οι συνταγές που μετέτρεπαν τις άγουρες ντομάτες σε λιχουδιά ξεκίνησαν να εμφανίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα και ιδίως στις Νότιες ΗΠΑ.

Τηγανητές πατάτες – Βέλγιο και Γαλλία

Οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για την προέλευση της αγαπημένης σε ολόκληρο τον κόσμο τηγανητής πατάτας.

Pakora – Ινδία

Είναι ουσιαστικά μέθοδος τηγανίσματος για μία σειρά λαχανικών. Μπορεί να φτιαχτεί με πατάτες, μετλιτζάνα ή ακόμη και λάχανο ή σπανάκι.

Tostones – Καραϊβική και Λατινική Αμερική

Διπλοτηγανισμένες μπανάνες Αντιλλών που βρίσκονται κατά μήκος της τοπικής κουζίνας τις δύο περιοχές.

Αραντσίνι – Ιταλία

Με αλμυρή γέμιση, το αραντσίνι υπάρχει στην κουζίνα των Ιταλών από τον 10ο αιώνα. Μάλιστα είναι και το πιάτο που καταναλώνεται σε ορισμένες γιορτές.

Fofos de arroz – Μοζαμβίκη

Η Πορτογαλία είχε πολύ έντονη επιρροή στην κουζίνα της Μοζαμβίκης, που φαίνεται και από το συγκεκριμένο πιάτο, που είναι ουσιαστικά τηγανητοί κεφτέδες ρυζιού με σκόρδο και γαρίδα ως γέμιση.

Chiko Rolls – Αυστραλία

Δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1950 από εργαζόμενο σε υπηρεσία catering, ο οποίος ήθελε να προσφέρει ένα πιάτο που θα τρώγεται με το ένα χέρι, ώστε το άλλο να μπορεί να κρατάει μια μπύρα.

Onion Bhajis – Ινδία

Πρόκειται για μία εκδοχή του pakora που αναφέρθηκε παραπάνω και περιέχει κρεμμύδι και αρωματικά, ενώ είναι αγαπημένο πιάτο στην Νότια Ινδία.

Bahn cam – Βιετνάμ

Η κυριολεκτική του μετάφραση είναι κέικ πορτοκάλι, ωστόσο καμία σχέση δεν έχει με το φρούτο παρά μόνο η μορφή του.

Scotch egg – Βρετανία

Ίσως το πιο πλούσιο πρωτεϊνικά σκακ, περιέχει αυγό, λουκάνικο, φρυγανιά και τηγανίζεται μέχρι να γίνει τραγανό

Katsu – Ιαπωνία

Πρόκειται για κρέας παναρισμένο, ενώ συχνά συνοδεύεται από την γλυκιά και φρουτώδη σως katsu.

Καλαμαράκια τηγανητά – Ιταλία και Ελλάδα

Τα αγαπημένα μας καλαμαράκια ξεκίνησαν να φτιάχνονται στις ακτές της Ελλάδας και της γειτονικής και πλέον φτάνουνς τα πιο μακρινά μέρη της υφηλίου.

Τηγανητό κοτόπουλο – κορεάτικο και αμερικανικό

Οι δύο πιο γνωστοί τρόποι για να φτιάξει κανείς fried chicken είναι ο αμερικανικός, όπου γίνεται τραγανό και αλμυρό, αλλά και ο κορεάτικος, με τον οποίο συνοδεύεται συνήθως με μία γλυκιά σως από μέλι.

Τηγανητές αχιβάδες – Νέα Αγγλία

Συνήθως συνοδεύεται από σως ταρτάρ, είτε σε απλό πιάτο, είτε σε ρολ, είτε σε ψωμάκι τύπου χοτ ντογκ.

Kibbeh – Μέση Ανατολή

Είναι το εθνικό πιάτου του Λιβάνου, αλλά υπάρχουν αρκετές εκδοχές του στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι κιμάς αρνιού ή μοσχαριού μαζί με κρεμμύδια και αρωματικά.

Leche Frita – Ισπανία

Είναι street food της Ισπανίας και ουσιαστικά είναι τηγανητό γάλα, το οποίο έχει κρυώσει. Έχει μέσα βέβαια αλεύρι, ζάχαρη και κρέμα.

Prawn toast – Χονγκ Κονγκ

Είναι ένα απλο σνακ με πάστα γαρίδας, σε λευκό ψωμί, το οποίο τηγανίζεται.

Τηγανητή Mars – Βρετανία

Ένα από τα γνωστότερα επιτυχημένα πειράματα στο πλαίσιο του «μπορεί να γίνει και τηγανητό;» Την ιδέα αυτή ακολούθησαν και άλλα δημοφιλή γλυκά, όπως τα oreo και τα twinkies.

Τηγανητή πίτσα – Ιταλία

Εκτός από την παραδοσιακή πίτσα, η Νάπολη εμπνεύστηκε και την τηγανητή πίτσα, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν μέρος της διατροφής φτωχότερων νοικοκυριών και έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τσιμιτσάνγκα – ΗΠΑ

Είναι ουσιαστικά τηγανητά μπουρίτο, τα οποία φέρεται να εμπνεύστηκε η Αριζόνα, όπου δύο εστιατόρια δηλώνουν ότι εφηύραν πρώτα το πιάτο.

Chicharron – Ισπανία, Λατινική Αμερική και Φιλιππίνες

Είναι τηγανητό δέρμα χοιρινού, μία μέθοδος που δοκιμάστηκε στο πλαίσιο του να αξιοποιηθεί πλήρως και κάθε κομμάτι του γουρουνιού.

Πηγή: CNN