Επικαιρότητα:

Συνταγή: Φανουρόπιτα, η πίτα των απολεσθέντων και των προσδοκιών

25 Αυγ. 2022 - 07:35 | Συνταγές
Συνταγή: Φανουρόπιτα, η πίτα των απολεσθέντων και των προσδοκιών

Άγιε Φανούριε, φανέρωσε… Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή μονολογήσει αυτή τη φράση; Όταν χάνουμε κάτι, όταν αποζητούμε κάτι, όταν λαχταρούμε κάτι, συχνά χρειαζόμαστε αρωγό και μια εξωτερική, ανώτερη δύναμη. 

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου. Οι πιστοί είθισται να φτιάχνουν την φανουρόπιτα, να την πηγαίνουν στην εκκλησία την παραμονή της γιορτής του και στη συνέχεια να την μοιράζουν. 

Η λαϊκή πίστη θέλει την φανουρόπιτα ως μια προσφορά για να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου Φανουρίου, η οποία ήταν αμαρτωλή. 

Το όνομα του Αγίου παραπέμπει στη φανέρωση από το ρήμα φαίνω που σημαίνει αποκαλύπτω. Αυτός είναι ο λόγος που -συν τω χρόνω- ο Άγιος Φανούριος έγινε ο άγιος των απολεσθέντων και προσδοκιών, εξ ου και είναι τόσο λαοφιλής. 

Η φανουρόπιτα είναι μια πολύ νόστιμη γλυκιά πίτα, νηστίσιμη και υγιεινή. Η παράδοση απαιτεί ο αριθμός των υλικών να είναι μονός, επτά, εννιά ή έντεκα. 

Στην πιο απλή εκδοχή της η φανουρόπιτα φτιάχνεται με επτά υλικά, αν όμως θέλετε να την ενισχύσετε και να την κάνετε πιο αρωματική και νόστιμη την φτιάχνετε με εννιά ή ακόμα καλύτερα με έντεκα. 

Μην ξεχάσετε να μοιράσετε την φανουρόπιτα του foodurismo μέχρι το τελευταίο κομμάτι της και κυρίως να έχετε πίστη, στον Άγιο αλλά και στον εαυτό σας.

Υλικά (για ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ. ή ορθογώνιο 36Χ25)

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. ζάχαρη
150 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
500ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
100 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
50 ml κονιάκ (προαιρετικά)
ξύσμα από δύο ακέρωτα πορτοκάλια
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ ή με αυγοδάρτη για τρία περίπου λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξύσμα, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού με διαλυμένη μέσα τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Παίρνουμε μια κουταλιά αλεύρι και το αδειάζουμε στο μπολ με τα καρύδια και άλλη μια κουταλιά στο μπολ με τις σταφίδες. Ανακατεύουμε για τα αλευρωθούν τα καρύδια και οι σταφίδες. Αυτό το κάνουμε για να μην καταλήξουν καρύδια και σταφίδες στον πάτο του ταψιού. 

Ρίχνουμε το αλεύρι τμηματικά στο μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει το  μείγμα να γίνει ομοιογενές, χωρίς σβώλους. 

Στο τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ακατεύουμε με σπάτουλα.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψί. Αντί αυτού μπορούμε και να το καλύψουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.Αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. 

Ψήνουμε τη φανουρόπιτα του foodurismo για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένη σωστά ελέγχουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι, αν αυτά βγουν στεγνά, η φανουρόπιτα είναι έτοιμη.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε. 

Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς η φανουρόπιτα πριν την κόψουμε σε κομμάτια, την πασπαλίσουμε με άχνη και την μοιράσουμε.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο https://www.foodurismo.com