Επικαιρότητα:

Εύκολη και οικονομική γέμιση γαλοπούλας με τα πιο απλά υλικά

22 Δεκ. 2022 - 12:31 | Συνταγές
Εύκολη και οικονομική γέμιση γαλοπούλας με τα πιο απλά υλικά

Εύκολη και οικονομική γέμιση γαλοπούλας με τα πιο απλά υλικά

Η παραδοσιακή ιταλική συνταγή για γέμιση γαλοπούλας είναι πεντανόστιμη και γίνεται με υλικά που μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα και οικονομικά, ακόμα και την τελευταία στιγμή.
 
Συνταγές για γέμιση γαλοπούλας υπάρχουν πολλές. Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, το ίντερνετ πλημμυρίζει με νέες και παλιές προτάσεις, σε σημείο που οι επίδοξοι ψήστες, αυτοί που δεν ορκίζονται σε μια συγκεκριμένη συνταγή-οικογενειακό κειμήλιο, πελαγώνουν.

Η συνταγή που σας δίνουμε σήμερα δεν διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας. Είναι αυτή που, με μικρές παραλλαγές, μεταχειρίζονται η Ιταλίδες γιαγιάδες και μαμάδες τα Χριστούγεννα εδώ και δεκαετίες. Γίνεται με καθημερινά υλικά που δεν θα σας οδηγήσουν στην χρεωκοπία και έχει σίγουρη επιτυχία. Στα πλεονεκτήματά της προσθέστε και το γεγονός ότι δεν απαιτεί πολύωρη προετοιμασία, ούτε γνώσεις σεφ.

Υλικά:
½ κιλό καλό σταρένιο ψωμί, της προηγούμενης ημέρας, κομμένο σε κύβους μεγέθους καρυδιού.
½ κιλό χωριάτικα λουκάνικα καλής ποιότητας από τα οποία αφαιρείτε το περίβλημα
1/3 φλιτζανιού φρέσκο βούτυρο ανάλατο
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο σέλερι (όχι σέλινο)
2 φλυτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικό
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
½ φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλυτζάνι ψιλοκομμένα μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Όσο προθερμαίνεται ο φούρνος -δεν έχει φτάσει ακόμα στην τελική θερμοκρασία- απλώνετε τα κομμάτια του ψωμιού σε μια λαμαρίνα και ψήνετε στον φούρνο για περίπου μία ώρα, μέχρι το ψωμί να στεγνώσει. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι τηγανίζετε τα λουκάνικα σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο. Καθώς τα λουκάνικα μαγειρεύονται, τα σπάτε με πιρούνι, μέχρι να γίνουν «μπουκιές» με ακανόνιστο σχήμα. Προσοχή, δεν θέλετε τα λουκάνικα να μαγειρευτούν 100% διότι θα μπουν στη συνέχεια στον φούρνο με το υπόλοιπο μείγμα.
Σε ένα δεύτερο τηγάνι λειώνετε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν κα να πάρουν ξανθό χρώμα, περίπου 10 λεπτά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
Αφήνετε λίγα λεπτά το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το ψωμί, τα σέλερι με το κρεμμύδι, τα λουκάνικα και τα μυρωδικά.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε το αυγό και τον ζωμό και περιβρέχετε το μείγμα του ψωμιού.
Αναδεύετε το μείγμα -δεν θέλουμε να ομογενοποιηθεί- και τοποθετείτε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 33x23x5 εκ. Δοκιμάζετε για το αλάτι και το πιπέρι και συμπληρώνετε αν χρειάζεται. Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για μισή ώρα – 40 λεπτά μέχρι η γέμιση να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα και να σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια.