Έχετε τόνο κονσέρβας; Φτιάξτε σαλάτα, πιλάφι, ζυμαρικά φούρνου ή μπιφτέκια
Τέσσερις συνταγές που αξιοποιούν μια από τις πλέον συνηθισμένες κονσέρβες που βρίσκει κανείς στο ντουλάπι της κουζίνας: τον τόνο. Όταν μάλιστα είναι καπνιστός και σε λάδι, το φαγητό βγαίνει ακόμη πιο νόστιμο, ωστόσο και ο τόνος σε νερό κάνει τη δουλειά του συνδυασμένος με άλλα υλικά.
Τι φτιάχνεις με τόνο κονσέρβας
Εκτός από τις δροσερές σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τις πατατοσαλάτες, ο τόνος νοστιμίζει και τις σαλάτες οσπρίων. Ταιριάζει πολύ σε πιάτα με βάση το ρύζι ή τα ζυμαρικά και γίνεται ακόμη και λαχταριστό ...μπιφτέκι. Ο τόνος κονσέρβας διατηρεί τα Ω3 λιπαρά του.
Πώς διατηρείται ο τόνος κονσέρβας
Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας και εφόσον δεν καταναλωθεί όλος, θα πρέπει να βγει από την κονσέρβα και να φυλαχθεί σε άλλο δοχείο. Ο ανοιγμένος τόνος διατηρείται στο ψυγείο έως 3 μέρες.
Συνταγή για μπιφτέκια με τόνο κονσέρβας
Υλικά: 2 κονσέρβες τόνου στραγγισμένου από το λάδι του, 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα, 1/2 φλιτζάνι λευκό ψωμί σε κομματάκι, 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ??μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά σχοινόπρασο ή φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι, 1 αυγό, 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μερικές σταγόνες Tabasco (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Ανακατεύετε τον τόνο, τη μουστάρδα, το λευκό ψωμί, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο ή κρεμμυδάκι, το αυγό, το Tabasco και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αναμειγνύετε καλά τα υλικά μεταξύ τους. Πλάθετε μπιφτεκάκια στο μέγεθος που τα θέλετε και τα τοποθετείτε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Το βάζετε στο ψυγείο να σφίξουν τα μπιφτεκάκια. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ψήνετε τα μπιφτέκια τόνου μέχρι να ροδίσουν (3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά). Μπορείτε να τα σερβίρετε με σαλάτα και αγιολί ή σάλτσα ταρτάρ, αλλά και μέσα σε μπέργκερ ή σάντουιτς.
Πιλάφι με τόνο και αγκινάρες
Συνταγή για πιλάφι με τόνο και αγκινάρες
Αξιοποιήστε τον τόνο της κονσέρβας συνδυαστικά με αγκινάρες από τη κατάψυξη για να απολαύσετε ένα υπέροχο πιάτο με βάση το ρύζι κατάλληλο και για γεύμα και για δείπνο.
Υλικά
4-5 αγκινάρες καρδιές
300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φινόκιο, κομμένο σε φέτες
800 ml ζωμός ή λαχανικών
200 γρ. τόνος κονσέρβας
ο χυμός 1 λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το φινόκιο για 5΄-6΄. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για 2’-3’. Ρίχνετε και τις αγκινάρες και το μισό από το ζωμό και βράζετε για 10΄ περίπου μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά.
Κατόπιν προσθέτετε τον υπόλοιπο ζωμό και αλατοπίπερο και συνεχίζετε το βράσιμο για 7΄μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και απορροφηθούν πάλι τα υγρά.
Προσθέτετε στο τέλος τον άνηθο, ανακατεύετε και περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Γαρνίρετε με τον τόνο κομματιασμένο και σερβίρετε.
Συνταγή για σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα
Υλικά: 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας ξίδι, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε ροδέλες, 200 γρ. τόνος κονσέρβας, στραγγισμένος και κομματιασμένος, 1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης (κονσέρβας), κομμένη σε λωρίδες, 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ή θυμάρι, 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Ξεπλένετε καλά τα φασόλια, τα βάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε νερό τόσο ώστε να τα σκεπάζει. Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση, τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να μείνουν μέσα στο νερό για 1 ώρα περίπου. Στραγγίζετε τα φασόλια και τα βάζετε να βράσουν με καθαρό νερό στην κατσαρόλα. Προσθέτετε λίγο αλάτι και τη ρίγανη ή το θυμάρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 35’. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξίδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο και αλατοπίπερο και περιχύνετε με αυτό το μείγμα τα φασόλια μόλις κρυώσουν. Προσθέτετε το κρεμμύδι και τον τόνο και γαρνίρετε τη σαλάτα με κόκκινη πιπεριά και μαϊντανό.
Συνταγή για ζυμαρικά φούρνου με τυρί και σάλτσα τόνου
Εύκολο φαγητό με βίδες ή άλλο κοντό ζυμαρικό, τόνο κονσέρβας, ντομάτα του κουτιού και τριμμένο τυρί. Είναι νόστιμο και φτιάχνεται με λίγα υλικά.
Υλικά Συνταγής
1 πακέτο βίδες ή άλλο κοντό ζυμαρικό
1 κονσέρβα τόνου σε λάδι
1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο και 2 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες
1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
400 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι με την πιπεριά μέχρι να μαλακασώνουν. Προσθέτετε το νταματάκι, αλατοπίπερο και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε μια δυο φορές. Ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Κατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά και της ρίχνετε τον τόνο στραγγισμένο απ' τα πολλά λάδια και κομματιασμένο. Ανακατεύετε καλά να πάει παντού.
Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με τα ⅔ της σάλτσας. Τα αδειάζετε σε πυρίμαχο οβάλ ή παραλληλόγραμμο σκεύος. Ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζετε με τα τυριά και λίγο πιπέρι. Βάζετε για λίγο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να λιώσει το τυρί.