Σταφιδόψωμο σε φόρμα με χυμό πορτοκαλιού - Το πιο αγαπητό και υγιεινό γλυκό σνακ

24 Σεπ. 2025 - 11:06 | Συνταγές
Σταφιδόψωμο σε φόρμα με χυμό πορτοκαλιού - Το πιο αγαπητό και υγιεινό γλυκό σνακ

Η νοστιμιά της σταφίδας και το άρωμα του πορτοκαλιού κάνουν το παραδοσιακό αυτό ψωμάκι ακαταμάχητο. Ιδανικό κολατσιό για τη δουλειά και το σχολείο.

Το σταφιδόψωμο είναι από εκείνες τις γεύσεις που ξυπνούν μνήμες παιδικής ηλικίας και αποπνέουν σπιτίσια θαλπωρή. Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους, χάρη στις σταφίδες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα, στο πολύτιμο ελαιόλαδο, αλλά και στον χυμό πορτοκαλιού που του χαρίζει άρωμα, γεύση και βιταμίνη C. Για ακόμη πιο ισορροπημένο διαθερεπτικό προφίλ, μπορείτε να εντάξετε στο μείγμα μια ποσότητα αλεύρι ολικής άλεσης μειώνοντας το αντίστοιχο λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 

Υλικά: 1 1/2 ποτήρι χυμό φρεσκοστυμμένου πορτοκαλιού, 1 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι ελαιόλαδο, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα σκόνη, 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού, 250 γρ. σταφίδα κορινθιακή, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή

 Εκτέλεση: Λιώνετε ανακατεύοντας τη ζάχαρη στο ελαιόλαδο και προσθέτετε το χυμό στον οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα. Στη συνέχεια ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και τις σταφίδες. Το αλεύρι το προσθέτετε σταδιακά και λίγο λίγο ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια και τα τοιχώματα. Τέλος προσθέτετε τις σταφίδες, αφού τις αλευρώσετε. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μακρόστενη φόρμα του κέικ, που έχετε λαδώσει και στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (180° C) για 40'-45'.

ethnos