Επικαιρότητα:

Πώς θα αναγνωρίσετε ένα ψεύτικο προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

11 Οκτ. 2020 - 14:24 | Χρήσιμες συμβουλές
Πώς θα αναγνωρίσετε ένα ψεύτικο προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις ένα ψεύτικο προφίλ. Αρκούν ίσως μερικά tips.

Πριν τα social media, είχαμε διαφόρων ειδών chats. Έμπαινες σε μία σελίδα ή χρησιμοποιούσες μία υπηρεσία και συνομιλούσες με οποιονδήποτε άνθρωπο μπορεί να είχε εκείνη τη στιγμή πρόσβαση στην ίδια υπηρεσία. Με μία μεγάλη όμως και σημαντική διαφορά: αυτό το άτομο δεν είχε ούτε προφίλ, ούτε καν μία φωτογραφία. Δεν ήξερες με ποιον να έχεις να κάνεις, γι’ αυτό και έμπαινες σε chat για να σκοτώσεις τον χρόνο σου -δεν είχες σκοπό να δεις αυτό το άτομο από κοντά.

Στην πορεία όμως έκαναν την εμφάνισή τους τα σόσιαλ μίντια και πήρες λίγο πιο σοβαρά το θέμα του διαδικτυακού φλερτ. Πλέον μιλάς με κόσμο για τον οποίο έχεις στη διάθεσή σου πληροφορίες σχετικές με την εμφάνισή του, τη μουσική που ακούει, τα βιβλία που διαβάζει, τις απόψεις του γενικότερα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: αν δεν τον έχεις γνωρίσει από κοινές παρέες ή αν έστω δεν έχετε κοινούς φίλους, δεν ξέρεις αν αυτός με τον οποίο μιλάς είναι αυτός που ισχυρίζεται στο προφίλ του.

Έτσι λοιπόν, για αρχή:

Κοίτα τη φωτογραφία προφίλ. Αν δεν έχει φωτογραφία προφίλ, κλίνεις προς το να είναι ψεύτικο το προφίλ -δες όμως και την ημερομηνία δημιουργίας του λογαριασμού, γιατί μπορεί να μην έχει προλάβει να προσθέσει και να απορρίψεις αίτημα φιλίας κάποιου γνωστού.

Αν πάλι έχει φωτογραφία προφίλ και είναι από κόμικ ή οτιδήποτε άλλο, τότε υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να είναι ψεύτικος ο λογαριασμός. Από την άλλη μπορεί απλώς να ντρέπεται.

Αν έχει φωτογραφία προφίλ, αλλά σου φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, κάνε ένα Google search. Πάτα δεξί κλικ πάνω στη φωτογραφία και πάτα εκεί που λέει «Αναζήτηση Google για εικόνα». Λογικά θα πάρεις απαντήσεις.

Δεύτερο βήμα είναι να κοιτάξεις γενικά τις φωτογραφίες που έχει στο προφίλ του-ης. Αν έχει πολύ λίγες φωτογραφίες και είναι όλες προσεγμένες, τότε ίσως και να μην είναι αληθινό το προφίλ.

Αν έχει φωτογραφίες που αναπαριστούν μόνο τον-ην ίδιο-α και δεν έχει καμία φωτογραφία με την παρέα του-ης, τότε ίσως και να είναι ψεύτικο το προφίλ.

Τρίτο βήμα είναι να κοιτάξεις τη λίστα των φίλων του-ης. Σε περίπτωση που έχει ανοιχτή τη λίστα των φίλων του-ης, μπορείς να ρίξεις μία ματιά. Αν η λίστα είναι μικρή και εντελώς αλλοπρόσαλλη π.χ. αν έχει φίλους από όλα τα μέρη του κόσμου, τότε μάλλον είναι ψεύτικο το προφίλ. Το ίδιο ισχύει και για τους followers. Αν ένας λογαριασμός ακολουθεί πάρα πολλά άτομα και τον ακολουθούν ελάχιστα, τότε ίσως είναι ψεύτικος.

Τέταρτο βήμα είναι να δεις την ημερομηνία που φτιάχτηκε το προφίλ. Συνήθως οι περισσότεροι από εμάς φτιάξαμε προφίλ την τετραετία 2007 με 2011. Αν το άτομο που υποψιάζεσαι ότι δεν είναι αυτό που ισχυρίζεται, είναι άνω κάποιας ηλικίας και έφτιαξε πρόσφατα το προφίλ του, τότε μάλλον μιλάμε για ψεύτικο προφίλ.

Πέμπτο και τελευταίο. Δημοσιεύσεις κάνει; Οκ, κάποιοι από εμάς δε θέλουν να εκτίθενται στα σόσιαλ μίντια, αλλά ένα τραγουδάκι, μία ωραία φωτογραφία που την κοσμούν απαστράπτουσες καλημέρες ή έστω ένα γνωμικό θα το ανεβάσουν. Αν δεν ανεβάζει τίποτα απολύτως, τότε αυτό είναι ένα τρανταχτό σημάδι ψεύτικου προφίλ.

Πηγή: in2life.gr