Με μερικά πολύ συνηθισμένα λάθη στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεις τα τρόφιμά σου δημιουργείς εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να σου προκαλέσουν λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η υγιεινή των τροφίμων παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας τονίζει ο Δημήτριος Γ. Πέτσιος, MSc, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος. Η άστοχη τοποθέτησή τους στο ψυγείο είναι ένα από αυτά τα λάθη, που επιπλέον δε βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και των αρωμάτων! Να πώς θα διορθώσεις αυτά τα λάθη σε 1 λεπτό:
Η θερμοκρασία είναι υψηλή
H συντήρηση του ψυγείου σου θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους 4°C και η κατάψυξη στους -18°C. Αυτά είναι τα επίπεδα ψύξης που ελαχιστοποιούν την ανάπτυξη βακτηρίων στις περισσότερες τροφές. "Για να πολλαπλασιαστούν τα
βακτήρια, χρειάζονται τροφή, ζέστη και υγρασία. Αυτοί οι παράγοντες αφθονούν μέσα σε ένα ψυγείο πάνω από τους 5°C" σημειώνει ο ειδικός. Αν το ψυγείο σου δεν έχει ένδειξη θερμοκρασίας, μπορείς να τη βρεις με ένα θερμόμετρο δωματίου.
"Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος έλεγξε μήπως έχουν αποψυχθεί τα τρόφιμα στην κατάψυξη. Όταν μια τροφή αποψυχθεί, πρέπει είτε να μαγειρευτεί είτε να πεταχτεί, αλλά απαγορεύεται να καταψυχθεί ξανά, καθώς έτσι μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια" επισημαίνει.
Βάζεις τα φρούτα μαζί με τα λαχανικά
Κάποια φρούτα, όπως το μήλο, το αχλάδι, το ροδάκινο, το δαμάσκηνο, παράγουν ένα αέριο που κάνει τα λαχανικά να ωριμάζουν πιο γρήγορα. Διόρθωσε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας διαφορετικά ράφια ή χωρίσματα. Επιπλέον, σε κάποια ψυγεία υπάρχουν ρυθμιστές υγρασίας. Όταν το συρτάρι με τα φρούτα είναι γεμάτο, είναι σκόπιμο να αυξήσεις τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του" λέει ο ειδικός.
Η σάλτσα ντομάτας που περίσσεψε είναι ακόμη στην κονσέρβα της
Μη φυλάς μια ανοιγμένη συσκευασία (κονσέρβα ή χάρτινη) στο ψυγείο. Βάλε την ποσότητα που έχει περισσέψει μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο και μετά στο ψυγείο. "Οι κονσέρβες απελευθερώνουν χημικά μέσα στα τρόφιμα όταν οξειδώνονται" εξηγεί ο ειδικός.
Το γάλα δεν είναι σε σφραγισμένο δοχείο
Τα γαλακτοκομικά απορροφούν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα. Και δε θέλεις το γάλα σου με άρωμα... σάλτσας με κρεμμύδι. Κλείνε καλά τα καπάκια στη συσκευασία και αποθήκευε σε βάζα την κρέμα γάλακτος μετά το άνοιγμα.
Υπάρχουν κατεψυγμένες ωμές τροφές δίπλα σε μαγειρεμένα φαγητά
Αυτό ευνοεί την επιμόλυνση, καθώς τα υγρά από το κατεψυγμένο κρέας ή κοτόπουλο μπορεί να στάξουν στο μαγειρεμένο φαγητό είτε κατά την αποθήκευση είτε την ώρα που βάζεις ή βγάζεις τα πράγματα από το ψυγείο. "Τοποθέτησε τα ωμά τρόφιμα στα χαμηλότερα ράφια", συμβουλεύει ο ειδικός, "και βεβαιώσου ότι δεν έρχονται σε επαφή με μαγειρεμένα φαγητά, φρούτα ή λαχανικά".
Το γάλα και τα αβγά βρίσκονται στην πόρτα
Είναι ένα από τα πιο συχνά λάθη. Μάλιστα, πολλοί κατασκευαστές ψυγείων προτρέπουν να τα τοποθετούμε εκεί, βάζοντας τις ειδικές θήκες για τα αβγά
στην πόρτα. Το γάλα και τα αβγά όμως θα πρέπει να φυλάσσονται στα ράφια, στο πίσω μέρος του ψυγείου, όπου είναι οι χώροι με τη χαμηλότερη θερμοκρασία. Άλλες ευαίσθητες τροφές που πρέπει, επίσης, να τοποθετούνται στα ψυχρά σημεία είναι το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Προτίμησε να βάζεις στην πόρτα τροφές με πολλά συντηρητικά, όπως τουρσιά και σάλτσες, που δε θα επιβαρυνθούν από τις αλλαγές της θερμοκρασίας λόγω του συχνού ανοιγοκλεισίματος της πόρτας.
Το κομμένο λεμόνι δεν είναι τυλιγμένο ή σε αεροστεγές σκεύος
Βάλ’ το με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα πιατάκι και σκέπασέ το με μεμβράνη για να διατηρηθεί λίγο περισσότερο. Μπορείς να παρατείνεις τη ζωή σχεδόν κάθε τροφίμου κρατώντας το όσο γίνεται μακριά από την υγρασία. Τύλιξε τα λαχανικά σε χαρτί κουζίνας ή σε εφημερίδες που θα την απορροφήσουν.