Επικαιρότητα:

Ζεστό φαγητό: Να το αφήσουμε να κρυώσει πριν μπει στο ψυγείο;

05 Μαρ. 2022 - 16:00 | Χρήσιμες συμβουλές
Ζεστό φαγητό: Να το αφήσουμε να κρυώσει πριν μπει στο ψυγείο;

Μερικές φορές, ορισμένες συνήθειες είναι τόσο συνηθισμένες, που μπορεί να μην ξέρετε καν γιατί τις κάνετε… Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι περιμένουμε να κρυώσει το ζεστό φαγητό πριν να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Πρέπει όμως, απαραιτήτως να το κάνουμε;

Να περιμένω να κρυώσει το φαγητό;
Από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων, δεν είναι ανάγκη να περιμένετε μέχρι τα τρόφιμα να έχουν θερμοκρασία δωματίου πριν τα βάλετε στο ψυγείο, καθώς η διαδικασία ψύξης θα κρυώσει γρήγορα το ζεστό φαγητό και θα αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να αφήσετε τα ζεστά πιάτα να κρυώσουν για λίγο στον πάγκο για να διατηρήσουν τη γεύση και την υφή τους.

Αν για παράδειγμα, φτιάξετε ένα πιάτο με τραγανή υφή και στην συνέχεια το σκεπάσετε ή το κλείσετε σε ένα δοχείο και το βάλετε στο ψυγείο όσο είναι ακόμα ζεστό, στο καπάκι του δοχείου θα παρατηρήσετε υγροποίηση, που θα «πέσει» μοιραία στο φαγητό, χαλώντας την υφή του. Σε αυτήν λοιπόν, την περίπτωση ίσως να είναι καλύτερο να αφήσετε το φαγητό σας να κρυώσει.

Ίσως ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αφήσετε το φαγητό να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο είναι η επίδρασή του στα άλλα περιεχόμενα του ψυγείου σας. Αν το ψυγείο σας είναι ρυθμισμένο στους 4 βαθμούς και βάλετε μια κατσαρόλα με ζεστή σούπα απευθείας από την εστία και κλείσετε την πόρτα, η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να κατέβει ξανά, μας λένε οι ειδικοί.

Για να διατηρήσετε μια ασφαλή θερμοκρασία στο ψυγείο σας, τα περισσότερα τρόφιμα, ειδικά αυτά που είναι υγρά, θα πρέπει να ψύχονται κοντά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα αποθηκεύσετε, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα μικρότερα τρόφιμα, όπως μια φέτα πίτσα ή μια μερίδα στήθος κοτόπουλου, μπορεί να μην έχουν μεγάλη επίδραση στη θερμοκρασία του ψυγείου, αλλά μεγαλύτερες ποσότητες, όπως σούπες, μαγειρευτά, καθώς και μαγειρεμένα δημητριακά και πρωτεΐνες σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να επηρεάζουν τη θερμοκρασία.

vita.gr