Πόσο καιρό επιτρέπεται να κρατάμε τα ίδια σεντόνια στο κρεβάτι μας

07 Μαίου 2022 - 07:14 | Χρήσιμες συμβουλές
Πόσο καιρό επιτρέπεται να κρατάμε τα ίδια σεντόνια στο κρεβάτι μας

Περίπου οι μισοί εργένηδες αναφέρουν ότι δεν πλένουν τα σεντόνια τους ακόμα και για διάστημα τεσσάρων μηνών, με το 12% αυτών να παραδέχεται ότι τα πλένει "όποτε θυμάται". Αυτό αναφέρει τουλάχιστον μεγάλη έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο με 2.250 συμμετέχοντες.

Από την άλλη, οι γυναίκες που μένουν μόνες φαίνεται να αλλάζουν σεντόνια συχνότερα και συγκεκριμένα ανά 2 εβδομάδες ενώ για τα ζευγάρια το διάστημα αυτό φαίνεται να αυξάνεται στις 3 εβδομάδες.

Γιατί χρειάζεται να αλλάζουμε όμως σεντόνια;
Για να μπούμε κατευθείαν στο ψητό, η Dr Lindsay Browning ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας με ειδίκευση στον ύπνο, σημειώνει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αλλάζουμε τα σκεπάσματά μας μια φορά την εβδομάδα, ή το λιγότερο μια φορά στις 2 εβδομάδες.

Αυτό αφορά καθαρά λόγους υγιεινής και συγκεκριμένα τον ιδρώτα ο οποίος τείνει να "εισχωρεί" στα σεντόνια και πέρα την κακή μυρωδιά που αφήνει, να αποτρέπει το ύφασμα από το να "αναπνέει".

Αλλά δεν είναι μόνο ο ιδρώτας που θα πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας "ξεφορτώνεται" έναν μεγάλο αριθμό νεκρών κυττάρων. Φανταστείτε λοιπόν όλα αυτά τα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται στο στρώμα και στα σκεπάσματά μας επί εβδομάδες.

Και μπορεί να γίνει ελαφρώς χειρότερο καθώς μαντέψτε ποιος τρέφεται από αυτά τα νεκρά κύτταρα. Έχετε υπόψιν κάποιους μικροοργανισμούς που ακούν στο όνομα ακάρεα; Πολύ σωστά καταλάβατε.

Παίζει ρόλο η εποχή;
Περίπου.

Κατά τους χειμερινούς μήνες "υπάρχει ένα μικρό περιθώριο σφάλματος" σημειώνει η Dr. Browning επιμένοντας βέβαια πως το διάστημα της μιας εβδομάδας εξακολουθεί να είναι το ιδανικό. "Εάν περάσετε τις δύο εβδομάδες, εισέρχεστε σε επικίνδυνα μονοπάτια" σημειώνει.

Από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα το 18% δήλωσε πως κάνει μπάνιο τη νύχτα, προκειμένου να παραμένουν τα σεντόνια καθαρά, κι αυτός είναι ένας καλός λόγος για να αλλάζονται σπανιότερα.

Αναφορικά με τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, η γιατρός υπογράμμισε πως είναι κρίνεται ακόμα πιο σημαντικό τα σεντόνια να πλένονται καθώς άθελά μας μεταφέρουμε γύρη και αλλεργιογόνα που μπορεί να μας προκαλούν συμφόρηση.

Αναφορικά με τους λόγους που δεν αλλάζουν τα σεντόνια τους οι άνθρωποι ανέφεραν πως:

Το ξεχνάνε (67%) 
Δεν τους ενοχλεί (35%) 
Δεν έχουν καθαρά σκεπάσματα (22%)
Η γιατρός τόνισε -μεταξύ άλλων- τη σημασία των καθαρών σκεπασμάτων για έναν καλό ύπνο ενώ υποστήριξε πως τα βρόμικα σκεπάσματα μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και αϋπνία.

news247.