Πόσο ο ήλιος επηρεάζει την υγεία των μαλλιών μας, και πώς να προστατευθούμε το καλοκαίρι

04 Ιουν. 2022 - 07:06 | Χρήσιμες συμβουλές
Πόσο ο ήλιος επηρεάζει την υγεία των μαλλιών μας, και πώς να προστατευθούμε το καλοκαίρι

Η Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Ιωάννα Πανουτσοπούλου, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το κατά πόσο ο ήλιος επηρεάζει την υγεία των μαλλιών μας, και πώς να προστατευθούμε το καλοκαίρι.
Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ιωάννα Πανουτσοπούλου μίλησε για τα μαλλιά μας και κατά πόσο μας επηρεάζει η έκθεση στον ήλιο.

«Τα μαλλιά μας επιβαρύνονται καθημερινά, και από την ατμόσφαιρα και από τους ρύπους, όχι μόνο από τον ήλιο, αλλά και στην πόλη ακόμη περισσότερο. Οι βαφές μαλλιών όσο περνάει ο καιρός είναι πιο εξελιγμένες και επιβαρύνουν λιγότερο τα μαλλιά, ωστόσο συνείχίζουν να τα επιβαρύνουν. Είναι σημαντικό να αυξάνουμε τα μεσοδιαστήματα που βάφουμε τα μαλλιά μας, ειδικά το καλοκαίρι. Εάν είναι δυνατόν να αφήνουμε ένα διάστημα 4 εβδομάδων ανάμεσα στις βαφές», ανέφερε αρχικά.

Για το πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε, η κ. Πανουτσοπούλου είπε πως, «μία ιδανική και πρακτική συμβουλή είναι, μετά τη βουτιά στην θάλασσα ή στην πισίνα, να ξεβγάζουμε τα μαλλιά μας με γλυκό νερό επιτόπου. Δηλαδή, να μην περιμένουμε να μείνει το αλάτι πάνωκαι να τα αφυδατώσουμε, να τα ξεβγάζουμε κατευθείαν με νερό. Το πόσο συχνά να πλένουμε τα μαλλιά μας, μπορούμε να τα λούζουμε καθημερινά, αλλά με θρεπτικά σαμπουάν και όχι ένα σαμπουάν που απλά θα τα καθαρίσει, αλλά ταυτόχρονα να ενυδατώσει και να θρέψει τα μαλλιά μας. Ιδανικά το καλοκαίρι, πρέπει να αντικαθιστούμε το μαλακτικό μαλλιών, που ουσιαστικά τα ξεμπερδεύει, με μάσκα μαλλιών».

«Το καλοκαίρι με τα πολλά λουσίματα, την θάλασσα, τον αέρα, και το αλάτι αφυδατώνεται η τρίχα και χάνει την ελαστικότητά της. Έτσι θέλουμε μετά το λούσιμο να επαναφέρουμε όλα αυτά τα δομικά και θρεπτικά συσταστικά που έχει χάσει η τρίχα. Είναι σημαντικό να βάλουμε τη μάσκα αλλά όχι πάνω από 10 λεπτά. Εάν μείνει πάνω από 10 λεπτά πέφτει πολύ βαριά στο μαλλί, και η τρίχα μετά δεν αναπνέει», πρόσθεσε.

«Για να προστατευθούμε από τον ήλιο, μία απλή συμβουλή είναι να φορέσουμε καπέλο, και οι άντρες προστατεύουν το τριχωτό και το άτριχο τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον, οι γυναίκες μπορούν να πιάσουν το μαλλί με μία χαλαρή πλεξούδα ή αλογοουρά, και έτσι προστατεύουν τα μαλλιά και απ΄τον ήλιο και απ΄τον αέρα. Μπορούμε να βάλουμε αντηλιακό μαλλιών, και ανάλογα εάν είναι ξηρά ή λιπαρά να βάλουμε σπρέι ή κρέμα, πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο», δήλωσε σχετικά με τους τρόπους προστασίας των μαλλιών μας.

«Πρέπει να ακολουθούμε μία μεσογειακή διατροφή, και να παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά, ή να πάρουμε κάποια συμπληρώματα διατροφής που έχουν αμινοξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνη B12 – D, που είναι τα χρήσιμα για τα μαλλιά μας. Είναι προτιμότερη  η πρόληψη από τη θεραπεία», κατέληξε η κ. Πανουτσοπούλου.