Επικαιρότητα:

Κουνούπια: Πώς να τα κρατήσετε μακριά – Ποια μέτρα αποδίδουν

10 Ιουλ. 2022 - 10:01 | Χρήσιμες συμβουλές
Κουνούπια: Πώς να τα κρατήσετε μακριά – Ποια μέτρα αποδίδουν

Για να προστατευθείτε πρέπει ταυτοχρόνως να τα απωθήσετε και να μειώσετε τα σημεία όπου αφήνουν τα αυγά τους. Με ποιους τρόπους μπορείτε να τα καταφέρετε.

Στα ύψη βρίσκεται η δραστηριότητα των κουνουπιών μετά από τις βροχερές ημέρες του καλοκαιριού, καθώς η ελεγχόμενη ζέστη σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), όταν τα κουνούπια είναι μολυσμένα μπορεί – αναλόγως με το είδος τους – να μεταδώσουν διάφορα νοσήματα. Στη χώρα μας μεταδίδουν κυρίως λοιμώξεις από τον ιό του δυτικού Νείλου και ελονοσία.  

Για να προστατευθούμε είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ταυτοχρόνως μέτρα:

  • Για να αποφύγουμε τα τσιμπήματά τους και
  • για να μειώσουμε τα σημεία όπου αφήνουν τα αυγά τους γύρω μας (στο σπίτι, στις βεράντες, στα χωράφια και τις αυλές)

Προστατεύστε τον εαυτό σας

Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να τα λαμβάνουμε όλο το 24ωρο, αλλά κυρίως τις ώρες που τα κουνούπια δραστηριοποιούνται περισσότερο. Ο ΕΟΔΥ συνιστά:

Να φοράτε ανοικτόχρωμα και φαρδιά ρούχα. Να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα. Επομένως, να προτιμάτε μακριά παντελόνια και μπλούζες με μακριά μανίκια

Να αλείφετε με εντομοαπωθητικό το ακάλυπτο δέρμα και τα ρούχα σας. Κατάλληλα είναι όσα περιέχουν τις δραστικές ουσίες DEET, πικαριδίνη/ικαριδίνη, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, IR3535 ή citriodiol (κιτριοδιόλη).

Να κάνετε συχνά ντους για να απομακρύνετε από πάνω σας τον ιδρώτα (ο ιδρώτας προσελκύει έντονα τα κουνούπια)

Να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή/και κλιματιστικά. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.

Αν έχετε μωρό στο σπίτι, να χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα. Να βεβαιώνεστε όμως ότι δεν έχει εγκλωβίσει κανένα κουνούπι μέσα της.

Να ποτίζετε κατά προτίμηση το πρωί. Έτσι θα αποφύγετε την έκθεσή σας στα κουνούπια το σούρουπο.

Θωρακίστε το σπίτι

Εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργήσετε εμπόδια για να μην φτάνουν εύκολα έως το δέρμα σας τα κουνούπια. Ο ΕΟΔΥ συνιστά τα εξής:

Τοποθετήστε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, μπαλκονόπορτες, φεγγίτες και σε κάθε άνοιγμα του σπιτιού. Να τις ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και να τις συντηρείτε.

Να χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα/εντομοπωθητικά χώρου (π.χ. ταμπλέτες ή υγρά στην πρίζα μέσα στο σπίτι, «φιδάκια» στις βεράντες). Να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως και να πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε χρήση.

Να κουρεύετε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές στην αυλή σας. Στα σημεία αυτά βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια

Να θυμάστε ότι τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν από το σούρουπο έως το χάραμα. Επομένως έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να εφαρμόζετε τα μέτρα ατομικής προστασίας από τη στιγμή που αρχίζει η δύση του ηλίου.

Για να μειώσετε τα αυγά τους

Τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά, ακόμα κι αν η ποσότητά τους είναι μικρή. Γι’ αυτό τον λόγο έχει μεγάλη σημασία να μην έχετε γύρω από το σπίτι σας στάσιμο νερό. Να κάνετε τα εξής:

Να αναποδογυρίσετε τα αντικείμενα όπου μπορεί να μαζευτεί νερό ή να το αδειάζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τέτοια αντικείμενα είναι κουβάδες, γλάστρες, πιατάκια, λεκάνες, βαρέλια, στέρνες, διακοσμητικές λιμνούλες, βάζα, παλιά ελαστικά κ.λπ. Αν δεν μπορείτε να τα αδειάζετε όλη την ώρα, φροντίστε να τα καλύψετε.

Να απομακρύνετε το στάσιμο νερό από εγκαταλελειμμένες πισίνες, λιμνούλες, σιντριβάνια, δεξαμενές, υπόγεια

Να ποτίζετε τα φυτά στη βεράντα και στον κήπο το πρωί. Τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους ακόμα και στο έδαφος που παραμένει υγρό για πολλή ώρα μετά το πότισμα.

Φροντίστε το χώμα στον κήπο να έχει κλίση, ώστε να απομακρύνονται τα νερά

Φροντίστε να αντικαθιστάτε τους σπασμένους σωλήνες που έχουν διαρροή νερού

 
Πηγή: iatropedia.gr