Σας τσίμπησε κουνούπι; 10 φυσικοί τρόποι για να ανακουφιστείτε άμεσα

31 Ιουλ. 2022 - 13:54 | Χρήσιμες συμβουλές
Σας τσίμπησε κουνούπι; 10 φυσικοί τρόποι για να ανακουφιστείτε άμεσα

Το πρήξιμο που αφήνει πίσω του το τσίμπημα από κουνούπι, συνοδεύεται από φαγούρα που μπορεί να «επιμένει» για μέρες.

 Οι κρέμες και οι αλοιφές βοηθούν, αλλά μπορείτε να καταπολεμήσετε τη φαγούρα πολύ απλά και με φυσικά προϊόντα που υπάρχουν… μπροστά στα μάτια σας.

1. Πλιγούρι βρώμης Είναι η βρώμη το αγαπημένο σας πρωινό; Τότε είστε τυχεροί!
Το πλιγούρι βρώμης ανακουφίζει τον κνησμό και το πρήξιμο επειδή περιέχει συστατικά που έχουν αντι-ερεθιστικές ιδιότητες.
Ανακατέψτε ίσες ποσότητες πλιγούρι βρώμης με νερό σε ένα μπολ μέχρι να γίνει ένα συμπαγές μείγμα. Βάλτε ένα μέρος του μείγματος πάνω σε μια πετσέτα και κρατήστε την κρέμα από πληγούρι που έχει δημιουργηθεί πάνω στο ερεθισμένο δέρμα με την πετσέτα για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, καθαρίστε την περιοχή.

2. Πάγος
Ο πάγος γενικά μειώνει τη φλεγμονή. Το κρύο επίσης μουδιάζει το δέρμα, κάτι που μπορεί να σας προσφέρει άμεση ανακούφιση. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά να χρησιμοποιείτε ένα κρύο, υγρό πανί ή μια παγοκύστη για να ανακουφίσετε τον κνησμό που προκαλείται από τσίμπημα κουνουπιού. Μια σακούλα με θρυμματισμένο πάγο λειτουργεί μια χαρά.
Προσοχή όμως! Μην βάζετε πάγο απευθείας στο δέρμα σας. Τυλίξτε πρώτα τον πάγο με μια πετσέτα και επαναλάβετε την «εφαρμογή» για 5 ή 10 λεπτά αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

3. Μέλι
Το μέλι χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως θεραπεία για παθήσεις όπως ο πονόλαιμος και η ξηροδερμία. Το μέλι έχει πολλές αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μια μικρή σταγόνα μέλι σε ένα τσίμπημα με φαγούρα θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και τον «πειρασμό» σας να ξύσετε την περιοχή.

4. Αλόη
Ένα συνηθισμένο οικιακό φυτό, η αλόη βέρα, έχει πολλές χρήσεις πέραν της διακοσμητικής.
Το τζελ της αλόης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο από τα εγκαύματα και βοηθά στο να επουλωθούν γρηγορότερα.
Κόψτε ένα μικρό τμήμα του φυτού. Εφαρμόστε το υγρό του εσωτερικού του φυτού (τζελ) στην περιοχή που είναι ερεθισμένη. Αφήστε το να στεγνώσει και εφαρμόστε ξανά αν χρειαστεί.

5. Μαγειρική σόδα
Η γνωστή σε όλους μας μαγειρική σόδα έχει επίσης πολλές χρήσεις — από την παρασκευή ενός κέικ ο ψήσιμο μέχρι το καθάρισμα της αποχέτευσης.
Είναι εύκολο να φτιάξετε μια αλοιφή από μαγειρική σόδα. Αναμίξτε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με αρκετό νερό για να δημιουργήσετε την αλοιφή. Εφαρμόστε την πάνω στο τσίμπημα και αφήστε την για 10 λεπτά πριν την ξεπλύνετε.

6. Βασιλικός
Ο «μυρωδάτος» βασιλικός είναι βασικό συστατικό πολλών αγαπημένων μας συνταγών. Ο βασιλικός όμως χρησιμοποιείται και ως φάρμακο σε θεραπείες για δερματικές λοιμώξεις. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φύλλα βασιλικού ανακουφίζουν μειώνοντας τη φλεγμονή.
Βράστε 2 φλιτζάνια νερό και προσθέστε αποξηραμένα φύλλα βασιλικού. Αφήστε το μείγμα να βράσει. Όταν κρυώσει, βυθίστε μια πετσέτα στο υγρό και βάλτε την ταμποναριστά πάνω στο τσίμπημα.

7. Ξύδι
Για αιώνες, το μηλόξυδο έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό φάρμακο.
Εάν έχετε φαγούρα από το τσίμπημα, «ταμπονάρετε» πάνω στο δέρμα σας μια σταγόνα ξύδι. Το ξύδι μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως φυσικό απολυμαντικό εάν έχετε ξύσει έντονα την περιοχή.
Για περισσότερη ανακούφιση, δοκιμάστε να μουσκέψετε μια πετσέτα με κρύο νερό και ξύδι και μετά να βάλτε την πάνω στο τσίμπημα. Μπορείτε επίσης να αραιώσετε 2 φλιτζάνια ξύδι στο νερό της μπανιέρας και να μείνετε μέσα στο νερό για 20 λεπτά. Προσοχή! Το νερό να είναι κρύο ή χλιαρό καθώς ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να επιδεινώσει τον κνησμό.

8. Λάδι μέντας
Το έλαιο μέντας είναι μία ακόμη φυσική θεραπεία αιώνων που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τον κνησμό.
Ανακατέψτε μερικές σταγόνες έλαιο μέντας σε έλαιο βάσης (αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο). Ταμπονάρετε μια μικρή ποσότητα του μείγματος στο τσίμπημα του κουνουπιού και τρίψτε απαλά. Μην απλώνετε αδιάλυτο λάδι μέντας πάνω στο δέρμα σας.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες έλαιο μέντας σε μια μπανιέρα γεμάτη χλιαρό νερό για ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
Προσοχή! Αυτή η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά.

9. Άρνικα
Η άρνικα είναι άλλο ένα φυσικό προϊόν που μπορείτε να προμηθευτείτε για να αντιμετωπίσετε ερεθισμούς του δέρματος.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα κρέμας ή τζελ άρνικας στο τσίμπημα.

10. Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι μια φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, τα έλαια που βρίσκονται στο χαμομήλι μπορούν να μειώσουν τον κνησμό και τη φλεγμονή.
Βάζετε ένα φακελάκι τσαγιού γεμάτο με τα αποξηραμένα, θρυμματισμένα άνθη σε νερό και το αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, «πιέστε» το φακελάκι του τσαγιού και αφού το «στραγγίξετε», εφαρμόστε το απευθείας πάνω στο δέρμα για 10 λεπτά. Καθαρίστε την περιοχή με ένα βρεγμένο πανί.

Προσοχή! Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε ερεθισμό όταν χρησιμοποιείτε μια «σπιτική θεραπεία», σταματήστε αμέσως την χρήση του προϊόντος. Αποφύγετε επίσης να καταφύγετε σε κάτι από τα παραπάνω αν είστε αλλεργικοί.

vita.gr