Επικαιρότητα:

Λογαριασμοί ρεύματος: Οδηγός για εξοικονόμηση ρεύματος και μείωση των λογαριασμών

16 Σεπ. 2022 - 20:37 | Χρήσιμες συμβουλές
Λογαριασμοί ρεύματος: Οδηγός για εξοικονόμηση ρεύματος και μείωση των λογαριασμών

Αλλάζουν τα πάντα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου και μαζί αλλάζουν και οι καθημερινές συνήθειες πολλών καταναλωτών.
Άλλοι πλένουν στο χέρι και αποφεύγουν το πλυντήριο, άλλοι σβήνουν τα φώτα και άλλοι έχουν μειώσει μέχρι και το μαγείρεμα.

Στόχος πια των νοικοκυριών να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος τουλάχιστον 15% για να εξασφαλίσουν από την 1η Οκτωβρίου την μεγαλύτερη επιδότηση.

Με ένα μισθό 600 ευρώ η κυριά Σεβαστή προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στο σπίτι μαζί με τις δύο της κόρες. Τόσα χρόνια έκοβε από παντού, τώρα καλείται να κόψει και από την κατανάλωση ρεύματος.

«Κάτι ο φούρνος, κάτι το πλυντήριο, ο θερμοσίφωνας, εντάξει πόσο να ελαττώσεις; Όσο και να παλέψεις, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό», δήλωσε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει τον χειμώνα είναι η θέρμανση του σπιτιού. Για πετρέλαιο δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, το κλιματιστικό και τα ηλεκτρικά σώματα καταναλώνουν ενέργεια.

Αρκετοί πολίτες που είχαν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος τα τελευταία χρόνια για να εξοικονομήσουν χρήματα, όπως λένε αδυνατούν να πιάσουν τον στόχο του 15% που έχει βάλει η κυβέρνηση.

Ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη του στόχου για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τα μέτρα και ο τρόπος που θα δίνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα από τον Οκτώβριο, αναμένεται να ανακοινωθούν από την επόμενη εβδομάδα.

Πώς θα «πιάσετε» το 15%
Στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα οφείλεται τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ρεύματος. Η αντικατάσταση του με έναν ηλιακό διπλής ενέργειας μπορεί να μας δώσει εξοικονόμηση από 60 έως 70%.

Το ηλεκτρικό σίδερο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές. Στην περίπτωση όμως που κάτω από το σιδερόπανο στρώσουμε φύλλα αλουμινόχαρτου, ένα θερμόφιλο υλικό δηλαδή, θα χρειαστούμε τον μισό χρόνο σιδερώματος. Με αυτό τον τρόπο ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 20 κιλοβατώρες το μήνα, θα εξοικονομήσει τις 10, δηλαδή το 50%.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάροχο ρεύματος αναζητώντας ανταγωνιστικά τιμολόγια.