Οι 9+1 συνήθειες που μπορούν να φέρουν την ευτυχία

09 Ιαν. 2023 - 12:53 | Χρήσιμες συμβουλές
Οι 9+1 συνήθειες που μπορούν να φέρουν την ευτυχία

Πόσο εφικτή είναι η αληθινή ευτυχία; Μπορούμε να φτάσουμε σε αυτή μέσα από τις συνήθειες μας; Όποιος έχει προσπαθήσει να απαλλαγεί από μία κακή συνήθεια ξέρει πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι καθώς αυτή είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας. Και οι καλές συνήθειες όμως ριζώνουν. Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη εντάσσοντας τις θετικές πρακτικές στη ρουτίνα μας;

Το Healthline μάς προτείνει μερικές συνήθειες που μπορούμε να βάλουμε στη ζωή μας για να την κάνουμε ομορφότερη. Πρέπει όμως να μην ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό: ότι η εκδοχή της ευτυχίας είναι διαφορετική για τον καθένα, όπως και η πορεία προς την επίτευξή της. «Αν κάποιες από αυτές τις συνήθειες δημιουργούν πρόσθετο άγχος ή απλώς δεν ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας, παρατήστε τις. Με λίγο χρόνο και εξάσκηση, θα καταλάβετε τι λειτουργεί και τι όχι για εσάς» λέει η αμερικανική ιστοσελίδα.

 
Γυμναστείτε
   
Η γυμναστική δεν είναι όπλο μόνο για το σώμα. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και των συμπτωμάτων κατάθλιψης, ενώ παράλληλα ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το κόλπο είναι να μην υπερβάλλετε γιατί αν πέσετε ξαφνικά σε μια επίπονη ρουτίνα, μπορεί απλώς να καταλήξετε απογοητευμένοι (και τραυματισμένοι).

Μπορείτε να κάνετε:

Μια βόλτα στο τετράγωνο κάθε βράδυ μετά το φαγητό.
Γιόγκα
Διατάσεις για πέντε λεπτά μόλις ξυπνήσετε

Χαμογελάστε
   
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χαμόγελο και ευτυχία συνδέονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυκλοφορείτε με ένα ψεύτικο χαμόγελο κολλημένο στο πρόσωπό σας όλη την ώρα. Αλλά την επόμενη φορά που θα βρείτε τον εαυτό σας να αισθάνεται πεσμένος, χαμογελάστε και δείτε τι θα συμβεί. Ή δοκιμάστε να ξεκινάτε κάθε πρωί χαμογελώντας στον εαυτό σας στον καθρέφτη.

Κοιμηθείτε πολύ
   
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αν παλεύετε όλη μέρα με την επιθυμία σας να κοιμηθείτε τότε το σώμα σας μπορεί να σας χτυπάει καμπανάκι ότι χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση. Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συναισθηματική ευημερία. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο να αναπτύξετε ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και ο διαβήτης.

Συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ύπνου

Σημειώστε πόσες ώρες ύπνου κοιμάστε κάθε βράδυ και πόσο ξεκούραστοι αισθάνεστε. Μετά από μια εβδομάδα θα έχετε καθαρή εικόνα για το πώς τα πάτε. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή για να παρακολουθείτε τον ύπνο σας.
Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
Παραμείνετε ήρεμοι πριν τον ύπνο: Κάντε ένα μπάνιο ή διαβάστε, αποφύγετε το βαρύ φαγητό και το ποτό.
Κρατήστε το υπνοδωμάτιό σας δροσερό και ήσυχο.
Διαλέξτε ωραία σεντόνια.
Αν έχετε συνεχώς προβλήματα ύπνου, μιλήστε με έναν γιατρό. Μπορεί να έχετε κάποια διαταραχή που απαιτεί θεραπεία.

Αναπνεύστε
   
Όλοι γνωρίζουμε το συναίσθημα του «είμαι σφιγμένος». Έρευνες έχουν δείξει ότι η αργή και βαθιά αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε αγχωμένοι κάντε αυτά τα βήματα:

Κλείστε τα μάτια σας. Προσπαθήστε να σκεφτείτε μια χαρούμενη ανάμνηση ή ένα όμορφο μέρος.
Πάρτε μια αργή, βαθιά εισπνοή από τη μύτη – Εκπνεύστε αργά από το στόμα ή τη μύτη.
Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε τον εαυτό σας να ηρεμεί.
Αν δυσκολεύεστε να πάρετε αργές αναπνοές, δοκιμάστε να μετρήσετε μέχρι το 5 με κάθε εισπνοή και εκπνοή.

Κρατήστε ημερολόγιο
   
Η καταγραφή της καθημερινότητας είναι ένας καλός τρόπος για να οργανώσετε τις σκέψεις σας, να αναλύσετε τα συναισθήματά σας και να κάνετε σχέδια. Και δεν χρειάζεται να είστε λογοτεχνική ιδιοφυΐα για να επωφεληθείτε. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να σημειώνετε μερικές σκέψεις πριν πάτε για ύπνο. Αν το να γράφετε ορισμένα πράγματα σας προκαλεί περισσότερο άγχος, μπορείτε τα να καταστρέψετε όταν τελειώσετε. Η διαδικασία είναι που μετράει.

Μην συγκρίνεστε
   
Είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε στη δουλειά, είτε ακόμη και σε ένα μάθημα γιόγκα, είναι εύκολο να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Το αποτέλεσμα είναι να νιώσετε περισσότερη δυσαρέσκεια, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, ακόμα και κατάθλιψη και άγχος. Μπορεί να χρειαστεί εξάσκηση για να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, αλλά αξίζει τον κόπο για την εσωτερική σας γαλήνη και ευτυχία. Μην απορρίπτετε το ενδεχόμενο ακόμα και να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Δείτε τους φίλους σας
   
Οι κοινωνικές σχέσεις μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους. Ποιος σας λείπει; Επικοινωνήστε μαζί του. Κλείστε ραντεβού για να βρεθείτε ή απλά κάντε μια μεγάλη κουβέντα στο τηλέφωνο. Το θέμα δεν είναι πόσους φίλους έχετε. Σημασία έχει να έχετε ουσιαστικές σχέσεις, ακόμα κι αν είναι μόνο με έναν ή δύο ανθρώπους. Η συντροφικότητα δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο σε άλλους ανθρώπους. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να προσφέρουν παρόμοια οφέλη, σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες.

Αφήστε στην άκρη το κινητό σας
   
Όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι η υπερβολική χρήση του τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο και να επηρεάσει τη διάθεση. Σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες μπορεί να φέρει γνωστικές και συναισθηματικές αλλαγές. Κλείστε το κινητό σας για τουλάχιστον μία ώρα μία φορά την εβδομάδα. Θα είναι ακόμα εκεί όταν το θέλετε! Ακούγεται πολύ τρομακτικό; Δοκιμάστε να αποσυνδέεστε για μικρότερο χρονικό διάστημα αρκετές φορές την εβδομάδα.

Ελάτε σε επαφή με τη φύση
   
Έρευνα έχει δείξει ότι τουλάχιστον 30 λεπτά επαφής την εβδομάδα με τη φύση μπορεί να ρίξει την πίεση και να εξαφανίσει την πιθανότητα κατάθλιψης. Φύση μπορεί να θεωρηθεί το πάρκο της γειτονιάς σας, η αυλή σας ή ένας κήπος. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να αθληθείτε στη φύση.

Ταξιδέψτε
   
Με την καθημερινότητα να είναι τόσο επιβαρυμένη είναι δύσκολο να προγραμματίσετε ένα ταξίδι. Είναι όμως ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας. Έρευνες δείχνουν ότι οι πολυπόθητες διακοπές έχουν σωματικά και ψυχολογικά οφέλη. Το άγχος μειώνεται όχι μόνο από το ταξίδι αλλά και από την προετοιμασία.

.newsbeast.