Φάγαμε πολύ το Πάσχα; Πήραμε κιλά; Συμβουλές!

17 Απρ. 2023 - 09:21 | Χρήσιμες συμβουλές
Φάγαμε πολύ το Πάσχα; Πήραμε κιλά; Συμβουλές!

Η ζυγαριά σας μπορεί να δείξει παραπάνω κιλά τις ημέρες του Πάσχα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προσθέσατε λίπος. Σκεφθείτε ότι αυτές τις ημέρες τρώμε πολλές διαφορετικές τροφές, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την απορρόφηση και την πέψη, αλλά και τροφές μαγειρεμένες με περίσσιο αλάτι, που οδηγεί σε μια παροδική κατακράτηση υγρών. 

Σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση γλυκών και αλκοόλ, νιώθουμε λίγο παραπάνω «φούσκωμα». Αλλωστε, η δυσπεψία είναι ίσως από τις κυριότερες ενοχλήσεις που νιώθουμε έντονα αυτές τις ημέρες. 

Ατομα με προβλήματα στομάχου, όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας, μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα πέψης των παραδοσιακών τροφών του πασχαλινού τραπεζιού. Οι πουρίνες που διαθέτουν τα νεαρά ζώα που καταναλώνουμε δημιουργούν προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. 

Παράλληλα, ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της χολής. 

Μπορούμε φυσικά να ξαναγυρίσουμε σε πιο φυσιολογική διατροφή. Το καλύτερο βεβαίως είναι να ξεχάσουμε γρήγορα τα εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού και να ξαναγυρίσουμε το συντομότερο στις καθημερινές, διαιτητικές συνήθειές μας. Μια καλή ιδέα θα ήταν για όλους τους υγιείς ενήλικες την επομένη ημέρα του Πάσχα να υποβάλουν τον οργανισμό τους σε μια φυσική και ανώδυνη αποτοξίνωση, όπως αναφέρει ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου: «Κατ’ αρχάς, η έννοια της αποτοξίνωσης (αποφυγή οποιασδήποτε τροφής δημιουργεί τοξικά μεταβολικά προϊόντα) συνίσταται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και των αντιστοίχων χυμών τους, καθώς και ζωμών (σούπες), χωρίς φυσικά καθόλου κρέας, παατάτα ή ρύζι. 

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η αποτοξίνωση με την ετυμολογική της έννοια είναι επικίνδυνη, κυρίως δε όταν εφαρμόζεται χωρίς την επίβλεψη του ειδικού διαιτολόγου. Η αποτοξίνωση με την έννοια που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους (αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών και αβγών) συνίσταται για τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα, ειδικότερα γι’ αυτούς που το παράκαναν αυτό το διάστημα. Στατιστικά το διάστημα μετά τις γιορτές διπλασιάζονται τα κρούσματα στομαχικών διαταραχών λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, γλυκών και αλκοόλ. Μια “μαλακή” δίαιτα (έμφαση σε ρύζι, πουρέ, μακαρόνια, φρούτα, λαχανικά) θα αποτελούσε μια καλή επιλογή για την ομαλοποίηση της στομαχικής λειτουργίας». 


Επιστροφή στην ομαλότητα...

Οσον αφορά τα παραπάνω κιλά που μαρτύρησε η ζυγαριά, ο κ. Παπαλαζάρου διαβεβαιώνει ότι «τα κιλά αυτά ο οργανισμός δεν τα έχει αφομοιώσει, που σημαίνει ότι, σύμφωνα με την αρχή του εξατομικευμένου διαιτολογίου, μπορούν να χαθούν μόνιμα και σωστά». 

Πώς; «Αρκεί να προγραμματίσουμε την ημέρα μας σωστά επιλέγοντας ένα κύριο και ένα ελαφρύ γεύμα καθημερινά. Δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας τραπέζι οι σαλάτες και τα λαχανικά. Ενα καλό πρωινό με άπαχο γάλα, γαλακτοκομικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μία από τις καλύτερες επιλογές. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό και ταυτόχρονα καταναλώστε μπόλικο ψάρι και όσπρια. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ στο ελάχιστο και αντί της κατανάλωσης γλυκών και αλμυρών σνακ προτιμήστε δύο με τρία φρούτα μεταξύ των κυρίως γευμάτων. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινή σας ζωή. Μισή ώρα την ημέρα είναι απαραίτητη και πολύ χρήσιμη. Να έχετε πάντα θετική διάθεση και υπομονή. Τα κιλά δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη». 

Μία καινούργια και πολλά υποσχόμενη μέθοδος αδυνατίσματος, η diet tube, εκτιμάται ότι είναι ιδανική για τις γυναίκες με σωματότυπο τύπου αχλάδι και βοηθά στην καλή κατανομή του λίπους στο σώμα. Βασίζεται σε μια ειδική τεχνική διατροφής και μπορεί να χάσει κανείς το 10% του σωματικού του βάρους σε δέκα ημέρες, χωρίς να χαθεί μυϊκή μάζα. Δημιουργήθηκε για όσους δεν έχουν τον χρόνο να αδυνατίσουν με τις παραδοσιακές δίαιτες, για όσους δεν θέλουν να ζυγίζουν τα γραμμάρια του κρέατος ή να ετοιμάζουν το στήθος του κοτόπουλου και τα λαχανικά στον ατμό, αλλά και για όποιους θέλουν να είναι σε φόρμα γρήγορα και χωρίς πολλές θυσίες.

Αυτή η μέθοδος, την οποία ελέγχει αυστηρά ο γιατρός, συντελείται σε μια περίοδο δέκα έως δεκαπέντε ημερών πρωτεϊνικής κετογενικής σίτισης μέσω ενός λεπτού ρινογαστρικού σωλήνα, ο οποίος συνδέεται με μια μίνι αντλία που επιτρέπει τη συνεχή έγχυση τροφής για είκοσι τέσσερις ώρες.