Επικαιρότητα:

Πόσο καλό είναι το ξύδι για το πλύσιμο των φρούτων;

15 Μαίου 2023 - 09:30 | Χρήσιμες συμβουλές
Πόσο καλό είναι το ξύδι για το πλύσιμο των φρούτων;

Τα φρούτα είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για κάθε ώρα της ημέρας και αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά σνακ. Όπως όλες γνωρίζουμε είναι απαραίτητο να τα πλένουμε πολύ καλά πριν τα καταναλώσουμε αφού μπορεί να περιέχουν σκόνη και μικρόβια.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών τα περισσότερα τρόφιμα μπορεί να έχουν πάνω τους μικρόβια που αν δεν απομακρυνθούν προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Το hashtag #CleanTok έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές το τελευταίο διάστημα και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στο διαδίκτυο μας δείχνουν ότι πλένουν τα φρούτα τους σε μπολ γεμάτα με ξύδι.

Είναι τελικά καλό να πλένουμε τα φρούτα με ξύδι;
Όπως αποδεικνύεται, η απάντηση είναι όχι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το πλύσιμο των φρούτων (και των λαχανικών) σε νερό βρύσης για 15 δευτερόλεπτα είναι αρκετό για να διώξεις όλα τα μικρόβια και βακτήρια.

 Είναι αλήθεια ότι οι όξινες ιδιότητες του ξιδιού μπορούν να βοηθήσουν στην εξόντωση των βακτηρίων. Αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις ξύδι για τον καθαρισμό τον φρούτων προσπάθησε να διαλύσεις 1 μέρος ξυδιού σε 3 μέρη νερού.

Γιατί δεν χρειάζεται να πλένεις τα φρούτα με ξύδι
Καμία μέθοδος πλυσίματος δεν θα αφαιρέσει ή θα σκοτώσει εντελώς τα μικρόβια (ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω του μαγειρέματος), αλλά σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Tennessee, ο καθαρισμός των τροφίμων σε νερό μπορεί να αφαιρέσει το 98% των βακτηρίων και τα επιφανειακά φυτοφάρμακα.

Πώς να πλένεις φρούτα και λαχανικά
Ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό (πόσιμο) απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων. Tο καλό πλύσιμο επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λαχανικά που θα καταναλωθούν νωπά ή φρούτα των οποίων η φλούδα δεν θα αφαιρεθεί.

queen.gr