Επικαιρότητα:

Ηλεκτρική σκούπα: Αυτά είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει

27 Αυγ. 2023 - 17:19 | Χρήσιμες συμβουλές
Ηλεκτρική σκούπα: Αυτά είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει

Σε αρκετούς έχει συμβεί να καταστρέψουν την πολύ ακριβή ηλεκτρική σκούπα τους κάνοντας κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αρκετά ακίνδυνο.
Ποια είναι λοιπόν τα πράγματα που κάνουμε όλοι μας και μειώνουν τη διάρκεια ζωής αυτών των σκληρά εργαζόμενων μηχανών;

Ο Cory Hankins, Διευθύνων Σύμβουλος του The House of Vacuums, μιας επιχείρησης με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα που πουλά, και επισκευάζει ηλεκτρικές σκούπες, εξηγεί.

Χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα για σκόνες όπως μαγειρική σόδα
Αυτό είναι ίσως το πιο συνηθισμένο παράπτωμα που βλέπει ο Hankins. Περνώντας την ηλεκτρική σκούπα της πάνω από ένα στρώμα με μαγειρική σόδα, η συσκευή καταστρέφεται σχεδόν αμέσως. Αλλά ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει;

Όλοι έχουμε διαβάσει τις συμβουλές καθαρισμού που προτείνουν να πασπαλίζετε τα στρώματα και τα χαλιά με μαγειρική σόδα ή αποσμητικά χαλιών για να αφαιρέσετε τις μυρωδιές και στη συνέχεια να απορροφάτε όλη αυτή τη λεπτή σκόνη με την ηλεκτρική σκούπα.

Ωστόσο, ο Hankins λέει ότι αυτή είναι μια πολύ κακή ιδέα για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή είναι απίστευτα λεπτή σκόνη, η μαγειρική σόδα θα φράξει το φίλτρο και άλλα μέρη του μηχανήματος. Δεύτερον, ορισμένες μάρκες σκόνης χαλιών είναι στην πραγματικότητα όξινες, γεγονός που μπορεί να βλάψει τα φίλτρα κενού (και ορισμένες ίνες των χαλιών) με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, μπορεί να είναι επιβαρυντικές για την ατμόσφαιρα του σπιτιού και κατ’ επέκταση την υγεία μας, ειδικά όταν η σκόνη από τα μη καθαρισμένα φίλτρα ανακυκλώνεται μέσα στο δωμάτιο.

Αντίθετα, το να σκουπίσετε μια μικρή ποσότητα άμμου γυρνώντας από την παραλία, δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην ηλεκτρική σας σκούπα, καθώς δεν θα κατακλύσει το μηχάνημα με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η μαγειρική σόδα.

Περνάτε την ηλεκτρική σκούπα πάνω από νερό
Όλοι θεωρούμε ότι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε πως οι ηλεκτρικές σκούπες δεν είναι για τα πάντα, αλλά σύμφωνα με τον Hankins, το να τρέχει η ηλεκτρική σκούπα πάνω από το νερό είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουμε, και αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν προσέχουμε τις επιφάνειες που καθαρίζουμε. Επιπλέον, όλοι υποθέτουμε ότι λίγο νερό είναι αβλαβές.

Το πρόβλημα είναι ότι η υγρασία θα συγκεντρωθεί μέσα στη σκούπα, με αποτέλεσμα η βρωμιά και τα χνούδια να κολλήσουν και να συσσωρευθούν και έτσι η σκούπα να βουλώσει και να μην ρουφάει καλά.

Ένα άλλο γνωστό σενάριο: Ρίξατε ένα παγάκι στην κουζίνα, το ξεχάσατε και μετά περάσατε την ηλεκτρική σκούπα ακριβώς πάνω από το σημείο λίγο αργότερα. Ένα μικροσκοπικό κομμάτι πάγου δεν φαίνεται να είναι κάτι σπουδαίο, αλλά ανάλογα με το μέγεθος της μηχανής σας, θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή.

«Θα εκπλαγείτε. Αυτός ο τύπος υγρασίας από ένα παγάκι θα μπορούσε να απλώσει νερό σε μια σκούπα με μακριά λαβή και να προκαλέσει κανονικό χάος», λέει ο ειδικός.

Αντικαταστήσατε εντελώς την απλή σκούπα με την ηλεκτρική
Έχουμε μια μη ρεαλιστική πίστη στις ηλεκτρικές σκούπες. Σίγουρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι στα σπίτια μας, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα. «Οι ηλεκτρικές σκούπες έχουν σχεδιαστεί για να μαζεύουν τρίχες κατοικίδιων ζώων, σκόνη, τρίχωμα, βρωμιά, γρασίδι -τέτοια πράγματα», λέει ο Hankins. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να μαζεύουν κάλτσες, χαρτοπετσέτες, εφημερίδες και άλλα.

Αλλά ακόμη και μικρότερα αντικείμενα δεν πρέπει να είναι αξιόπιστα. Οι συνδετήρες, οι λαστιχένιες ταινίες, τα νομίσματα κ.λπ., πρέπει να σκουπίζονται ή να σηκώνονται με το χέρι πριν μπει η ηλεκτρική σκούπα. Αν υποθέσουμε ότι σπάτε ένα ποτήρι, η ηλεκτρική σκούπα είναι πράγματι ο καλύτερος τρόπος για να μαζέψετε τα γυαλιά.

Σύμφωνα με τον Hankins όμως, πρώτα σκουπίστε με την κλασική σκούπα όσο περισσότερο μπορείτε. Τα μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού μπορούν να απορροφηθούν από την ηλεκτρική σκούπα, αλλά ο ειδικός συνιστά να δώσετε προσοχή στον ήχο: Εάν η σκούπα κάνει ένα τσιρίγμα υψηλής έντασης αφού κάνετε τη δουλειά, μπορεί να έχετε πρόβλημα.

Δεν πλένετε και δεν αντικαθιστάτε τα φίλτρα σας
Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας… Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το φίλτρο σας; Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να μην τα πλένουν ποτέ, αλλά είναι τόσο σημαντικά για τη λειτουργία της σκούπας. Το πλύσιμο τους θα διατηρήσει την ισχύ αναρρόφησης της ηλεκτρικής σκούπας και θα βοηθήσει να είναι καθαρό το σπίτι.

Τα φίλτρα μπορούν πραγματικά να παγιδεύσουν τις μυρωδιές και να τις εξαπλώσουν σε όλο το σπίτι όταν δεν συντηρούνται! Ο Hankins συνιστά να τα πλένετε μία φορά το μήνα (ανατρέξτε στο εγχειρίδιό σας για καλύτερες οδηγίες) και να αντικαθιστάτε τις σακούλες κάθε δύο έως τέσσερις μήνες.

Το άλλο πράγμα που κάνουν οι άνθρωποι ακόμη λιγότερο είναι η αντικατάσταση των φίλτρων τους. Το πλύσιμο των φίλτρων θα κρατήσει μακριά τη βρωμιά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, θα γίνει πιο δύσκολο να καθαριστούν. Τα επίμονα υπολείμματα συσσωρεύονται, επομένως είναι σημαντικό να τα αντικαθιστούμε εντελώς μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με τον Hankins.

Συνιστά επίσης να κάνετε ετήσιο σέρβις της ηλεκτρικής σκούπας σας, εάν θέλετε πραγματικά να έχει τη βέλτιστη απόδοση και να διαρκέσει περισσότερο, κάτι που είναι πιθανώς μια σοφή ιδέα εάν πληρώσατε κάτι παραπάνω για το μηχάνημά σας.

Αφήνετε συνεχώς την σκούπα στην πρίζα
Τεχνικά αυτό δεν θα καταστρέψει το μηχάνημά σας αν δεν είναι πολύ παλιό, αλλά σίγουρα δεν θα βοηθήσει στην επέκταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.

«Η τεχνολογία έχει προχωρήσει ώστε μπαταρίες να μην υπερφορτίζονται πια, αλλά λέω στους πελάτες να αφήσουν την ηλεκτρική σκούπα τους να φτάσει το 100% και την επόμενη φορά που θα τη χρησιμοποιήσουν για λίγα λεπτά, να μην τη συνδέσουν ξανά στο φορτιστή. Χρησιμοποιήστε το μηχάνημα μέχρι να αδειάσει τελείως η μπαταρία», λέει ο Hankins.
Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τον ειδικό, ανακυκλώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, βοηθώντας τη να διαρκέσει περισσότερο.

Δεν αφαιρείτε τις τρίχες από το ρολό της βούρτσας
«Αυτό είναι σημαντικό», επιβεβαιώνει ο Hankins. Μαλλιά, τρίχες κατοικίδιων, χνούδια, κορδόνια -όλα αυτά τυλίγονται γύρω από τους κυλίνδρους και μπορούν να αποδυναμώσουν σοβαρά την αναρρόφηση της ηλεκτρικής σκούπας, αν δεν τα αφαιρείτε τακτικά.

Αυτό περιλαμβάνει πολλές ηλεκτρικές σκούπες που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, επομένως δεν πρέπει να παραλείψετε αυτή την αγγαρεία ακόμα κι αν πιστεύετε ότι η ηλεκτρική σας σκούπα δεν θα έχει πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε το εγχειρίδιο της συσκευής σας.

oloygeia.gr