Επικαιρότητα:

Φούρνος μικροκυμάτων: Κάθε πότε πρέπει να τον καθαρίζετε και πως θα το κάνετε εύκολα και γρήγορα

31 Αυγ. 2023 - 17:55 | Χρήσιμες συμβουλές
Φούρνος μικροκυμάτων: Κάθε πότε πρέπει να τον καθαρίζετε και πως θα το κάνετε εύκολα και γρήγορα

Θέλετε να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων που έχετε στην κουζίνα σας, εύκολα και γρήγορα, χωρίς χημικά; Αν το εσωτερικό του έχει πιτσιλιστεί και λερωθεί από λίπη, τα οποία όταν τα αφήνουμε κολλάνε στις μεταλλικές επιφάνειες, αυτό το κόλπο θα τον καθαρίσει στη στιγμή!

O φούρνος μικροκυμάτων είναι η συσκευή που παραβλέπετε να καθαρίσετε συχνά. Με την πάροδο του χρόνου όμως συσσωρεύονται τρόφιμα, βρωμιές και λίπη, καθιστώντας πιο δύσκολο το τρίψιμο ή το σκούπισμα των λεκέδων. Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σας είναι γεμάτος με κολλημένα λίπη, δείτε πώς θα τα αφαιρέσετε.

Πόσο συχνό καθάρισμα θέλει ο φούρνος μικροκυμάτων;
Μπορεί να νομίζετε ότι επειδή ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνεται, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο καθάρισμα, αφού η θερμότητα σκοτώνει όλα τα μικρόβια. Όμως τα τοιχώματα του φούρνου μικροκυμάτων δεν θερμαίνονται σε σημείο που να μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρείτε τον φούρνο μικροκυμάτων σας καθαρό. Οποιοδήποτε πιτσίλισμα από σάλτσες, λίπη κλπ., ειδικά χυμένο αίμα από κρέατα που ξεπαγώνετε, θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται αμέσως.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο το E.coli όσο και η Salmonella μπορούν να επιβιώσουν μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων. Μάλιστα αυτή η μελέτη έδειξε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εστία μικροβίων!

Επίσης, δεν είναι μόνο το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων επικίνδυνο, αλλά στα γραφεία, η λαβή του φούρνου έχει αποδειχθεί ότι καθαρίζεται λιγότερο συχνά από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει πολλά βακτήρια.

Πώς να καθαρίσετε σωστά έναν φούρνο μικροκυμάτων
Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα για να κάνετε τη διαδικασία καθαρισμού όσο το δυνατόν πιο εύκολη.

  • Αφαιρέστε το δίσκο και πλύντε το με σαπούνι.
  • Σκουπίζετε μετά από κάθε χρήση το εσωτερικό με ένα υγρό πανί. Γενικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σκληρά απορρυπαντικά και χημικά σε συσκευές και σκεύη φαγητού καθώς μπορεί να μεταφερθούν οι ουσίες στο φαγητό.
  • Μην χρησιμοποιείτε την τραχιά πλευρά των σφουγγαριών γιατί θα γρατσουνίσουν την εσωτερική επιφάνεια.
  • Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικό φούρνου.

Το κόλπο για να καθαρίσετε σωστά τον φούρνο μικροκυμάτων

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε λοιπόν είναι να:

Γεμίσετε ένα γυάλινο μπολ με καυτό νερό, ρίχνοντας λίγο χυμό λεμονιού ή λευκό ξίδι.

Αφήστε το να δράσει για 3 λεπτά, για να μαλακώσουν τα λίπη και στη συνέχεια με ένα σφουγγαράκι τρίψτε τα κολλημένα λίπη μέχρι να απομακρυνθούν.

Τέλος, με ένα καθαρό πανάκι και λίγο σαπουνόνερο καθαρίστε εσωτερικά και εξωτερικά τον φούρνο μικροκυμάτων και είναι έτοιμος!

Η μέθοδος λεμονιού-νερού στο εσωτερικό δημιουργεί ατμό και μαλακώνει κάθε φαγητό που έχει κολλήσει.

Φυσικά, μπορείτε να τα αποφύγετε χρησιμοποιώντας ένα ειδικό καπάκι κατά τη θέρμανση που στη συνέχεια θα πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων.

oloygeia.gr