Σατέν ή μεταξωτά σεντόνια; Ποια η διαφορά;

06 Δεκ. 2023 - 20:18 | Χρήσιμες συμβουλές
Σατέν ή μεταξωτά σεντόνια; Ποια η διαφορά;

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο μετά από μία εξαντλητική μέρα από το να επιστρέφεις στο σπίτι, να φοράς τις πιτζάμες σου, να κάνεις ένα ζεστό μπανάκι και να ξαπλώνεις στα μεταξωτά σου σεντόνια ή μήπως στα σατέν σεντόνια;

Είναι το ίδιο;

Τι είναι το σατέν

Το σατέν «μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά, όπως μετάξι, πολυεστέρα, νάιλον ή μείγμα αυτών», σύμφωνα με την expert Alex Higson, ενώ χαρακτηρίζεται από το πόσο απαλή υφή και λαμπερή όψη έχει.

Καθώς η υφή του σατέν μοιάζει αρκετά με την υφή που έχει το μετάξι, είναι εύκολο να τα μπερδέψεις. Ενώ, όπως επισημαίνει η expert υφασμάτων Parima Ijaz, επειδή «υφαίνεται με πολλαπλά στρώματα πολυεστέρα, το σατέν έχει μία πολύ μεταξένια, λεία υφή, γι' αυτό και μπορεί να συγχέεται με το μετάξι».

Τι είναι το μετάξι;

Το μετάξι είναι μια φυσική ίνα που παράγεται κυρίως από μεταξοσκώληκες. «Τα κουκούλια συλλέγονται και στη συνέχεια υφαίνονται σε λεπτά και φυσικά μεταξένια υφάσματα», λέει η Ijaz. Τα μεταξένια υφάσματα, όπως τα σεντόνια, για παράδειγμα, είναι γνωστά για την απαλότητα και τη λεία υφή τους.

Σατέν VS μετάξι – Ποιο να επιλέξεις

Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε αφορά την ευεξία σου, οι προσωπικές προτιμήσεις στον ύπνο υπαγορεύουν πραγματικά τον τύπο κλινοσκεπάσματος που πρέπει να επιλέξεις. «Τόσο τα σατέν όσο και τα μεταξωτά κλινοσκεπάσματα έχουν τα πλεονεκτήματά τους ανάλογα με τις προτιμήσεις σου στον ύπνο. Το μετάξι, γνωστό για την αναπνευσιμότητά του, είναι ιδανικό για θερμότερα κλίματα, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για χρήση το καλοκαίρι», λέει η ειδική σε θέματα ύπνου, Carlie Gasia. «Ενώ τα σατέν σεντόνια είναι ιδανικά για ψυχρότερα κλίματα, “παγιδεύοντας” αποτελεσματικά τη θερμότητα του σώματος για να σε κρατήσουν ζεστή και άνετη τις ψυχρές νύχτες».

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο προσωπικός σας προϋπολογισμός και οι προτιμήσεις συντήρησης, λέει η Higson. «Το υψηλής ποιότητας μετάξι τείνει να είναι η προτιμώμενη επιλογή για τα φυσικά του οφέλη, αλλά το σατέν μπορεί να είναι μια πιο προσιτή και ανθεκτική επιλογή για όσους τους αρέσει την αισθητική του», λέει.

Πηγή: queen.gr