Φτιάξτε ένα πανίσχυρο καθαριστικό με μείγμα από κιμωλία και αμμωνία για 8 δύσκολους λεκέδες

11 Ιαν. 2024 - 11:31 | Χρήσιμες συμβουλές
Φτιάξτε ένα πανίσχυρο καθαριστικό με μείγμα από κιμωλία και αμμωνία για 8 δύσκολους λεκέδες

Αμμωνία το πολυκαθαριστικό, που κάθε νοικοκυρά χρειάζεται. Θα κάνει τα βρώμικα πλακάκια, τα ξύλινα πατώματα και ακόμα 8  δύσκολους λεκέδες να μοιάζουν παιχνιδάκι. Η αμμωνίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο νοικοκυριό για διάφορους σκοπούς όπως να καθαρίσει λεκέδες, οικιακά σκεύη, ακόμα και στα ρούχα. Πραγματικά θα σας λύσει τα χέρια.


Στο νοικοκυριό χρησιμοποιούμε πολύ συχνά τη μαγειρική σόδα, το ξίδι, το κιτρικό οξύ (λεμόνια, πορτοκάλια κτλ) το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) και φυσικά την αμμωνία για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Η αμμωνία είναι ένα πολύ χρήσιμο υλικό και λύνει πολλά προβλήματα στο καθάρισμα.

Η Αμμωνία σαν καθαριστικό
Το υδατικό διάλυμα αμμωνίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο νοικοκυριό για διάφορους σκοπούς όπως να καθαρίσει λεκέδες, οικιακά σκεύη, ακόμα και στα ρούχα.

Με 25 γραμμάρια αμμωνίας και 5 γραμμάρια αλάτι ανακατεμένα μπορείτε να καθαρίσετε λεκέδες από λάδι επάνω στα ρούχα. Εφαρμόστε τοπικά σε μανίκια, γιακάδες τσέπες χωρίς να πλύνετε όλο το ρούχο. Ακόμα και τα σουέτ υφάσματα μπορούν να καθαριστούν με αμμωνία. Δοκιμάστε 1 μέρος αμμωνία και 10 μέρη νερού. Προσοχή βέβαια να κάνετε μια δοκιμή σε εσωτερικό σημείο για να δείτε την αντίδραση του υφάσματος.

Αμμωνία για τους τοίχους
Επειδή είναι λογικό να μην βάφουμε κάθε χρόνο τους τοίχους στο σπίτι μπορείτε να δοκιμάσετε να τους καθαρίσετε με νερό και αμμωνία και ένα σφουγγάρι ή πανί.

Αμμωνία για τα πλακάκια
Αν περάσετε τα πλακάκια με ένα πανί με αμμωνία θα γυαλίσουν.

Αμμωνία για τα ξύλινα πατώματα
Τα ξύλινα πατώματα καλό είναι να σφουγγαρίζονται με νερό και ξύδι για να γυαλίζουν και να καθαρίσουν. Δοκιμάστε την επόμενη φορά να βάλετε συν 2 κουταλιές αμμωνία και συγκρίνετε μετά την γυαλάδα.

Στίγματα από μύγες
Αυτά τα μαύρα στίγματα στα τζάμια και στα έπιπλα από μύγες αφαιρούνται εύκολα με ένα πανί βουτηγμένο σε αμμωνία.

Λευκά γάντια
Τα λευκά γάντια αν έχετε ξέρετε ότι λερώνονται ακόμα και μια φορά να φορεθούν. Αραιώστε μια κουταλιά αμμωνία σε ένα ποτήρι νερό και μετά καθαρίστε με το μείγμα τα προβληματικά σημεία με ένα βαμβακερό ύφασμα εμποτισμένο. 

Φίλντισι και vintage αντικείμενα
Η αμμωνία μπορεί να καθαρίσει παλιά κουμπιά από φίλντισι όσο κανένα άλλο καθαριστικό.

 
Λεκέδες από ιώδιο, λάδι μηχανής και γρασίδι
Μπορεί αυτοί οι λεκέδες να φαίνονται απελπιστικοί αλλά μην αγχώνεστε! Για ιώδιο και λάδι μηχανής τοποθετήστε ένα στεγνό πανί κάτω από το ρούχο και εφαρμοόστε στους λεκέδες αμμωνία με μια μπατονέτα. Για το γρασίδι καθαρίστε με σαπουνόνερο και αμμωνία.

Μείγμα με κιμωλία και αμμωνία για να γυαλίσετε τους καθρέφτες και τα ασημικά
20 γραμμάρια κιμωλίας, 1 ποτήρι νερό και μια κουταλιά αμμωνία θα δώσουν σούπερ λάμψη στους καθρέφτες και στα μαυρισμένα ασημικά που έχουν να καθαριστούν καιρό.

Χρησιμοποιήστε λοιπόν την αμμωνία και ξεχάστε τα ακριβά χημικά καθαριστικά που καταστρέφουν την υγεία αλλά και το περιβάλλον.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα να δοκιμάζετε σε ένα μικρό σημείο την αμμωνία πριν την χρησιμοποιήσετε, σύμφωνα με το toftiaxa.gr για να δείτε πώς μπορεί να αντιδράσει με επιφάνειες και υφάσματα.

daddy-cool.