Επικαιρότητα:

6 τρόποι για να ελέγχεις αποτελεσματικά τα νεύρα και τον θυμό σου

22 Μαίου 2024 - 17:54 | Χρήσιμες συμβουλές
6 τρόποι για να ελέγχεις αποτελεσματικά τα νεύρα και τον θυμό σου

Εάν ξυπνάς με νεύρα και νιώθεις ανεξήγητο θυμό όλο και πιο συχνά, ίσως αναρωτιέσαι τι σου συμβαίνει. Δεν ήσουν τόσο θυμωμένη όλη την ώρα. Πάει κάτι στραβά;

Εάν φαίνεται ότι ακόμη και τα πιο μικρά πράγματα μπορούν να σε εκνευρίσουν ή αν πιάνεις τον εαυτό σου «στο κόκκινο» από θυμό, ξέρεις ήδη ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Τα θέματα θυμού είναι κοινά, αλλά το να μάθεις πώς να ελέγχεις τα συναισθήματά σου, ειδικά στις πιο απαιτητικές στιγμές, είναι κρίσιμης σημασίας.

Αν, λοιπόν, έχεις βαρεθεί να αναρωτιέσαι, «Γιατί είμαι τόσο θυμωμένη όλη την ώρα;», το να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά τον θυμό και τα να νεύρα σου, μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου, ώστε να σταματήσουν να σε ελέγχουν αυτά. Εδώ, είναι 6 τρόποι για να ελέγξεις τον θυμό σου:

Συνειδητοποίησε μπορείς να ελέγξεις μόνο τον εαυτό σου

Δεν μπορείς να αλλάξεις ένα άλλο άτομο (και δεν μπορεί να σε αλλάξει). Μπορείς μόνο να αλλάξεις τη στάση και τη συμπεριφορά σου. Αλλάζοντας τον εαυτό σου, οι άλλοι στη ζωή σου θα αλλάζουν συχνά και τη συμπεριφορά τους.

Μην κατηγορείς τους άλλους για τον θυμό σου

Οι άνθρωποι τείνουν να κατηγορούν ένα άλλο άτομο για τον θυμό, το άγχος ή τη συμπεριφορά τους. Ανεξάρτητα όμως, από το αν σου αρέσει αυτό που λέει ή κάνει ένα άλλο άτομο, το πώς συμπεριφέρεσαι εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εσένα. Η συμπεριφορά σου, είναι αποτέλεσμα δικών σου αποφάσεων.

Μην μιλάς για αυτό που σε αναστάτωσε όταν νιώθεις θυμό

Η χειρότερη στιγμή για να αντιμετωπίσεις ή να επιλύσεις ένα θέμα που σε αναστάτωσε, είναι όταν είσαι θυμωμένη. Μπορεί να μην σκέφτεσαι καθαρά και να αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση με προκατειλημμένο τρόπο. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να χωνέψει αυτό που συνέβη. Αφού συνειδητοποιήσεις τους λόγους για τους οποίους είχες αυτή την έντονη αντίδραση, θα μπορούσες πιο εύκολα να αποφασίσεις και για το πώς να διαχειριστείς το όποιο θέμα την προκάλεσε.

Βρες νέους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις

Αντί για τη συνηθισμένη αυτόματη συμπεριφορά σου, απομακρύνσου από την κατάσταση ευγενικά, λέγοντας κάτι όπως: «Συγγνώμη, θα επιστρέψω σε λίγα λεπτά». Σε αυτό το σημείο, μπορείς να δοκιμάσεις μερικά διαφορετικά πράγματα όπως:

Βρες ένα ιδιωτικό μέρος, συνήθως ένα μπάνιο, είτε πρόκειται για δημόσιο χώρο είτε για το διαμέρισμά σου, εάν υπάρχουν άλλα άτομα γύρω.

Πάρε 15 βαθιές αναπνοές.

Κάνε στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως: «Είναι θέμα ζωής και θανάτου;». «Έχω συνήθως καλό αποτέλεσμα όταν ενεργώ με θυμό ή όταν έχω αναστατωθεί πολύ;». «Τι θα μπορούσα να κάνω τώρα;». «Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί αν περιμένω αργότερα ή μια άλλη μέρα για να το συζητήσω;»

Τουλάχιστον έτσι, φροντίζεις τον εαυτό σου συναισθηματικά και μπορεί να ηρεμήσεις.

Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να ηρεμήσει και να προβληματιστεί

Η παρόρμηση για άμεση δράση δημιουργείται εσωτερικά. Σκέψου το. Μπορεί να συμφωνήσεις ότι στο 95% των περιπτώσεων,  καμία προκλητική κατάσταση δεν απαιτεί να ενεργήσεις αμέσως. Κάνοντας ένα βήμα πίσω, μπορεί να αποδεχτείς την πραγματικότητα ότι η παρόρμηση για άμεση δράση θα είχε πολύ πιθανόν ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

Μερικές φορές, απλώς αφήνοντας για λίγο μια φορτισμένη κατάσταση, μπορείς να αλλάξεις τη δυναμική. Σε κάθε περίπτωση, αναπαράγοντας παλιά πρότυπα συμπεριφοράς, δεν θα συμβεί τίποτα νέο και υγιές. Στόχος σου πρέπει να είναι να ηρεμήσεις αρκετά, ώστε να μπορέσεις να επιστρέψεις χωρίς να είσαι αναστατωμένη.

Σκέψου πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις ξανά το θέμα χωρίς να πυροδοτήσεις τον θυμό σου

Τι κάνει την ιδέα μιας συζήτησης ή τη συμπεριφορά ενός άλλου ατόμου τόσo εύκολο να σε αναστατώσει; Αν συζητήσεις με τρόπο διερευνητικό και όχι καταγγελτικό, μπορείς να παρακάμψεις κατηγορίες και συναισθήματα, που θα κάνουν όποιον έχεις απέναντί σου σε μία στιγμή αντιπαράθεσης, να νιώθει ότι του επιτίθεσαι. Αυτό θα σε βοηθήσει να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις τα ζητήματα θυμού πιο αποτελεσματικά, ώστε να σταματήσεις να νιώθεις τόσο θυμωμένη όλη την ώρα.

Πηγή: ladylike.gr