Επικαιρότητα:

Προσοχή! Αυτά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την εμμηνόπαυση

12 Ιαν. 2023 - 11:59 | Γυναίκα
Προσοχή! Αυτά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την εμμηνόπαυση

Αλλαγές διάθεσης. Εξάψεις. Νυχτερινές εφιδρώσεις. Κακός ύπνος. Όλα αυτά είναι εξουθενωτικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν πολύ πριν μια γυναίκα σταματήσει να έχει περίοδο. «Οι γυναίκες στο όψιμο αναπαραγωγικό στάδιο που έχουν τακτικά έμμηνο ρύση, αλλά σημειώνουν αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου μπορεί να εμφανίσουν πολλά συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με την μεταβατική εμμηνόπαυση», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Yamnia Cortés, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Κατά τη διάρκεια και γύρω από την εμμηνόπαυση, η παραγωγή της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου μειώνεται. Οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως βιώνουν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 40 και 58, σύμφωνα με την Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS). Ο χρόνος αμέσως πριν την εμμηνόπαυση είναι γνωστός ως περιεμμηνόπαυση. Αντίθετα, το όψιμο αναπαραγωγικό στάδιο προηγείται της περιεμμηνόπαυσης και χαρακτηρίζεται από ανεπαίσθητες αλλαγές στη διάρκεια, τη διάρκεια και τη ροή του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτό είναι όταν η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται και τα ορμονικά πρότυπα αρχίζουν να κυμαίνονται.

Λεπτομέρειες για την μελέτη
Για τη μελέτη, περισσότερες από 350 ισπανόφωνες γυναίκες ηλικίας 35 έως 55 ετών ολοκλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με τα μοτίβα του εμμηνορροϊκού τους κύκλου και τα συμπτώματα που μερικές φορές σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Τι βρήκαν οι ερευνητές; Ένα παρόμοιο ποσοστό γυναικών τόσο στο όψιμο αναπαραγωγικό στάδιο όσο και στην ομάδα μετάβασης στην εμμηνόπαυση ανέφερε 8 από τα 18 κοινά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως διαταραχές ύπνου, λήθη, δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση, ευερεθιστότητα, άγχος, θλίψη, κεφαλαλγία και συχνουρία, επείγουσα ανάγκη ή διαρροή .

Οι διαταραχές ύπνου, όπως η δυσκολία στον ύπνο ή το ξύπνημα στη μέση της νύχτας, ήταν στην κορυφή της λίστας των συμπτωμάτων για τις γυναίκες και στις δύο ομάδες, έδειξε η μελέτη. Οι γυναίκες στο όψιμο αναπαραγωγικό στάδιο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν μυοσκελετικά προβλήματα και μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ σε σχέση με τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Και οι δύο ομάδες γυναικών είπαν ότι τα συμπτώματά τους επηρέασαν τις σχέσεις και τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Ενώ η νέα μελέτη περιελάμβανε μόνο ισπανόφωνες γυναίκες, η Cortés και οι συνεργάτες της ανέφεραν παρόμοια ευρήματα σε αγγλόφωνες γυναίκες το 2021.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου στο περιοδικό Menopause. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να αποτρέψει αυτά τα συμπτώματα πριν, κατά τη διάρκεια και ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση, δήλωσε η ιατρική διευθύντρια του NAMS, Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια του Mayo Clinic Center for Women’s Health. Εάν τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπιες εξάψεις ή διαταραχές ύπνου, οι γυναίκες μπορούν να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής για να τα αντιμετωπίσουν, είπε η Faubion. Οι γυναίκες μπορούν να ακολουθήσουν μια προσέγγιση με βάση τα συμπτώματα για άλλες ανησυχίες.

Για παράδειγμα, τα μέτρα υγιεινής του ύπνου – συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της καφεΐνης, της βαριάς άσκησης ή του μεγάλου χρόνου οθόνης πριν τον ύπνο, του περιορισμού του αλκοόλ και της διατήρησης ενός τακτικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης – μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο, συμβουλεύει. Εάν τα συμπτώματα είναι πιο ενοχλητικά ή επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, επισκεφθείτε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για συζήτηση σχετικά με θεραπείες, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών χαπιών εάν εξακολουθεί να απαιτείται αντισύλληψη, πρότεινε η Faubion.