15 τάσεις που θα βλέπουμε παντού το 2023: Ρούχα, παπούτσια, τσάντες, κοσμήματα

04 Φεβ. 2023 - 12:41 | Γυναίκα
15 τάσεις που θα βλέπουμε παντού το 2023: Ρούχα, παπούτσια, τσάντες, κοσμήματα

Διάθεση για διασκέδαση και έκρηξη χρωμάτων με αρκετές catwalk στιγμές να γίνονται viral στα social media! Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το λαχταριστό μενού των τάσεων για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023. Η ομάδα του Marie Claire φρόντισε να ετοιμάσει για εσάς τον πιο περιεκτικό και έγκυρο οδηγό για όλα τις τάσεις που αξίζει να κρατήσετε.

Sunset Ombré

Η επιθυμία των σχεδιασμών να μας μεταφέρουν νοερά σε εξωτικούς προορισμούς, βυθισμένους στα μεθυστικά χρώματα του ηλιοβασιλέματος, οδήγησε σε υφάσματα που μοιάζουν να ζωγραφίστηκαν σε ακουαρέλα και τυπώθηκαν σε μια μεγάλη γκάμα δροσερών δημιουργιών. Η συναρπαστική παλέτα ζεστών χρωμάτων, από το ζουμερό πορτοκαλί μέχρι το βαθύ κόκκινο, προσφέρει μια αίσθηση αισιοδοξίας για τη νέα σεζόν. Ο οίκος Courrèges οραματίστηκε ένα λεπτεπίλεπτο μακρύ φόρεμα σε φωτεινούς ντεγκραντέ τόνους, αντίστοιχους με αυτούς που επέλεξε και ο οίκος Ferragamo. Με τα ίδια χρώματα ντύθηκαν επίσης οι δημιουργίες των οίκων Paco Rabanne, Etro και Zimmermann, ενώ ο Φραντσέσκο Ρίσο, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Marni, επέλεξε να αφιερώσει όλη του τη συλλογή στις αναμνήσεις του από τα ηλιοβασιλέματα στην ιταλική ύπαιθρο.

Mότοκρος
 Η μόδα αγαπά τον αθλητισμό και φέτος εμπνέεται από τα σπορ ιλιγγιώδους ταχύτητας. Και μπορεί οι οπαδοί της Formula1 να είναι εξοικειωμένοι με το αντίστοιχο στυλ, το οποίο οι περισσότεροι οίκοι επανασύστησαν μέσα από τις συλλογές τους στην κοινότητα της μόδας, όμως το άλμπουμ της Rosalia «Motomami» ήταν αυτό που πυροδότησε τη δημοτικότητά του στο ευρύ κοινό. Ο Αυστραλός σχεδιαστής Ντιόν Λι σχεδίασε τα σύνολα για την περιοδεία της, την ίδια στιγμή που ετοίμαζε τη Resort 2023 συλλογή του με αναφορές στις στολές μοτοκρός. Πάντως και άλλοι οίκοι, όπως ο Ottolinger, βρίσκονται σε σχεδιαστική αδρεναλίνη παρουσιάζοντας από σέξι δερμάτινες εμφανίσεις με κρόσσια μέχρι total δερμάτινες πανοπλίες.

Μπλε κοβαλτίου 
Το φούξια ήταν αναμφίβολα το χρώμα του 2022 (ευχαριστούμε τον Πιερπάολο Πικιόλι που δημιούργησε την πιο ξεχωριστή απόχρωση για τον οίκο Valentino), αλλά το 2023 αυτή η θελκτική απόχρωση παραχωρεί τη θέση της στη χάρη του μπλε του κοβαλτίου. Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει αρκετός καιρό από τότε που η απόχρωση που παραπέμπει σε αυτή που εφηύρε ο καλλιτέχνης Ιβ Κλάιν ήταν στην πρώτη γραμμή των τάσεων και η επιστροφή της έχει ενθουσιάσει εξίσου editors, buyers και καταναλωτικό κοινό. Αρκετές μοντέρνες δημιουργίες μεγάλων οίκων όπως των Alexander McQueen και Loewe ντύθηκαν στο απέραντο μπλε και προτού επιστρέψετε ξανά στις ουδέτερες γκαρνταρόμπες σάς προτείνουμε να δώσετε λίγη επιπλέον αγάπη σε αυτό το εντυπωσιακό χρώμα.

Αιθέριο Βουάλ 
Τα διαφανή υφάσματα είναι εδώ και αρκετές σεζόν θέμα συζήτησης για αρκετούς σχεδιαστές και φέτος ακόμα περισσότερες αραχνοΰφαντες δημιουργίες σε καραμελένιες και πιο σκούρες αποχρώσεις μπορούν να φορεθούν σε διαφορετικές στιγμές μέσα στο 24ωρο. Αυτό που χρειάζεται να θυμάται κανείς είναι ότι σέξι εμφάνιση δεν σημαίνει έκθεση περισσότερου γυμνού δέρματος, αλλά κάλυψή του με στρώσεις από ντελικάτα υφάσματα, ακόμα και σε διαφορετικά χρώματα. Τα lookbooks των οίκων Fendi, Miu Miu, Prada και Victoria Beckham είναι γεμάτα προτάσεις για να εξερευνήσει κανείς την πιο αισθησιακή, αλλά και ρομαντική πλευρά της μόδας.

Σούρες  
Αυτό το σχεδιαστικό τέχνασμα προσθέτει ελαστικότητα και ευελιξία στα υφάσματα, χαρίζοντας παράλληλα αέρα υψηλής ραπτικής σε κάθε δημιουργία. Η επιλογή αυτού του εκλεπτυσμένου στιλιστικού εφέ από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των οίκων ήταν σημείο αναφοράς σε πληθώρα συλλογών, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το καφέ μακρύ φόρεμα Balmain και το μίνι φούξια φόρεμα με θεατρικές βάτες του οίκου Rick Owens. Για την ιστορία, το σχέδιο που κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας συγκέντρωσε τα περισσότερα επιφωνήματα θαυμασμού ήταν ένα μακρύ φόρεμα με κουκούλα που σχεδίασε ο Αντονι Βακαρέλο για τον Saint Laurent και θυμίζει μερικές από τις ενδυματολογικές επιλογές της Γκρέις Τζόουνς.

Ελεύθερα κρόσσια 
Η μόδα μετατοπίζεται προς μια εκφραστική και διασκεδαστική κατεύθυνση με μαξιμαλιστική διάθεση και έντονα χρώματα, και τα κρόσσια είναι μια έκφραση αυτής της τάσης. Οι σημερινές εκδοχές τους έχουν εξελιχθεί από ρετρό western αναφορές και groovy ισοδύναμα της δεκαετίας του  ’70 μέχρι τσάρλεστον στοιχεία σε διαφορετικά μήκη. Σειρές από κρόσσια σε ουδέτερα και πιο ζωηρά χρώματα κεντήθηκαν στο τελείωμα των ενδυμάτων χαρίζοντας κίνηση σε ολόκληρο το σύνολο, ενώ μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραλλαγές ήταν η μακριά φούστα του οίκου Bottega Veneta κεντημένη στο χέρι με κοντά κρόσσια.

Total denim 
O ενθουσιασμός της μόδας για το τζιν δεν ξεθωριάζει με την αλλαγή των τάσεων και καθώς συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ανθεκτικά κομμάτια, τα denim σύνολα είναι κατά κάποιον τρόπο απαραίτητα. Πολυμορφικές head-to-toe δημιουργίες θριάμβευσαν στις πασαρέλες και έδωσαν έμπνευση για ευρηματικά looks με βασικό συστατικό το άνετο και αγαπημένο ύφασμα. Μακριές φούστες, καμπαρντίνες και κορσέδες, τα περισσότερα εκ των οποίων κατασκευάστηκαν από ανακυκλώσιμα κομμάτια denim υφάσματος, προσφέρουν ατελείωτους νέους τρόπους για να εντάξετε το τζιν στην γκαρνταρόμπα σας.

Πρακτικές λύσεις  
Τσέπες, τσέπες και άλλες τσέπες! Η πρακτικότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους σχεδιαστές εδώ και αρκετό καιρό και ένας από τους τρόπους για να δώσουν τη δική τους λύση είναι προσθέτοντας επιπλέον ευρύχωρες τσέπες σε καθημερινά κομμάτια. Είτε μιλάμε για πανωφόρια, είτε για cargo παντελόνια και ολόσωμες φόρμες, οι πολλαπλές τσέπες, εκτός από το να κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη, δίνουν στυλ στα ρούχα. Είδαμε μερικές από τις πιο ευφάνταστες και απρόσμενα κομψές δημιουργίες στις πασαρέλες των οίκων Stella McCartney, Louis Vuitton και Isabel Marant.

Σαν μαξιλάρι 
Μετά τις μικροσκοπικές τσάντες των περασμένων σεζόν, αρκετοί οίκοι μόδας έστρεψαν την προσοχή τους στις αφράτες τσάντες που κρατιούνται σφιχτά κάτω από τον ώμο, όπως θα αγκαλιάζαμε ένα μαξιλάρι. Όξινα χρώματα όπως πορτοκαλί στη Sportmax και κίτρινο στη Stella McCartney, ροζ στον Giambattista Valli και σμαραγδί στη Loewe, αυτές είναι μερικές από τις πιο ξεχωριστές επιλογές.

Μυτερές γόβες  
Μπορεί το streetwear να κυριαρχεί και στα αξεσουάρ αρκετά χρόνια τώρα, όμως οι ψηλοτάκουνες γόβες με μυτερές άκρες είναι και πάλι εδώ για να δοξαστούν μέρα νύχτα. Κλασικό μαύρο στον Saint Laurent, μπεζ στον Valentino και ευφάνταστα χρώματα στους Givenchy και Dsquared2 υπογραμμίζουν την ανανεωμένη θηλυκότητα.

Κυκλική τροχιά

Αν υπάρχει μια πινελιά που φωνάζει αμέσως «νέα σεζόν», είναι τα ιδιαίτερα αξεσουάρ σε στρογγυλά σχήματα, όπως το χρυσό βραχιόλι του οίκου Balmain από τη σειρά Solar System και η λευκή τσάντα-γλυπτό του brand A.W.A.K.E. Αυτά είναι μερικά από τα σχέδια που θα κάνουν κύκλους γύρω από τα φετινά σύνολα.

Φρέσκα άνθη 
Μοσχομυριστά και σπάνια λουλούδια μεταμορφώθηκαν σε κοσμήματα, ενώ άλλα τυπώθηκαν πάνω σε τσάντες και παπούτσια φέρνοντας την άνοιξη στις εμφανίσεις της σεζόν. Ο οίκος Loewe πρωταγωνίστησε κάνοντας το φλοράλ κεντρικό θέμα της πασαρέλας του, ενώ σε αντίστοιχα ανθισμένο τοπίο αναζήτησαν έμπνευση και οι οίκοι Dries Van Noten και Carolina Herrera.

Avant-garde σκουλαρίκια  
Επειδή η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως, ας ξαναθυμίσουμε πως τα κοσμήματα είναι πάντα ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας. XL πέρλες στη Vivienne Westwood, μακριές αλυσίδες που φτάνουν μέχρι τον ώμο στη Chanel και κοχύλια στον οίκο Acne Studios υπόσχονται να απογειώσουν ακόμα και τα πιο απλά looks.

Διάφανο πλέξιγκλας 

Καλά καταλάβατε, τα 90s δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη! Οι σχεδιαστές στο παιχνίδι αναζήτησης στυλιστικών θησαυρών από αυτή τη συναρπαστική δεκαετία ψήφισαν υπέρ των διάφανων τακουνιών σε διαφορετικά ύψη και στυλ από πλατφόρμες (βλ. Valentino)
μέχρι μίνιμαλ σανδάλια (βλ. Rokh).

Top-handle τσάντες 
Οι τάσεις έρχονται και φεύγουν, όμως οι γεωμετρικές δερμάτινες τσάντες με χερούλια είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη λίστα με τα διαχρονικά αξεσουάρ. Φέτος οι οίκοι μάς παροτρύνουν να εστιάσουμε σε αυτές σε ουδέτερα χρώματα που θα αποδειχθούν ο άσος στο μανίκι του καθημερινού dresscode.