Επικαιρότητα:

Τα 10 σημάδια ανοσολογικών διαταραχών

25 Φεβ. 2015 - 09:32 | Υγεία

Η προβληματική δράση του αμυντικού μηχανισμού του οργανισμού έχει συγκεκριμένα συμπτώματα και 10 από τα συνηθέστερα είναι τα ακόλουθα.

Οι ανοσολογικές διαταραχές αφορούν ένα όχι άκρως ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο είτε δρα περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται, είτε έχει περισσότερο τεμπέλικη συμπεριφορά. Οι ανοσολογικές διαταραχές είναι από τις πρώτες αιτίες αποβολών στις γυναίκες, ενώ συχνά εμφανίζονται με τη μορφή μουδιάσματος σε χέρια και πόδια.

Αυτή η προβληματική δράση του αμυντικού μηχανισμού του οργανισμού έχει όμως και άλλα πιο συγκεκριμένα συμπτώματα και 10 από τα συνηθέστερα είναι τα εξής:

1. Πόνος στις αρθρώσεις

Εάν βιώνετε έντονο πόνο στις αρθρώσεις είναι πιθανό να έχετε να κάνετε με ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται για τη νόσο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κατά την οποία το ανοσοποιητικό παράγει αντισώματα που δημιουργούν προβλήματα και πόνο στις αρθρώσεις, κατάσταση που αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες και ακινησία.

 

2. Φλεγμονή

Τα «περισσευούμενα» αντισώματα καταλήγουν σε διάφορα σημεία του σώματος όπως είναι τα νεφρά, τα νεύρα και οι πνεύμονες και η μακρά παραμονή τους σε αυτές τι περιοχές οδηγεί σε «κυριαρχία» των οργάνων και την εμφάνιση φλεγμονών σε αυτά.

3. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Τα αντισώματα ενός υπερλειτουργικού ανοσοποιητικού επιτίθενται στα έντερα προκαλώντας σοβαρές περιπτώσεις διάρροιας, που εκφράζονται με αιμορραγία, πυρετό, πόνο στην κοιλιά και μη φυσιολογική απώλεια βάρους.

4. Διαβήτης

Το ανοσοποιητικό επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη. Δεδομένης λοιπόν της βλάβης που προκαλείται στο πάγκρεας ο οργανισμός εμφανίζει διαβήτη τύπου 1.

5. Όραση

Τα αντισώματα φέρονται ενάντια στα νευρικά κύτταρα του ματιού αυξάνοντας τις πιθανότητες να προκαλέσουν τύφλωση, αδυναμία στην όραση και κακό συντονισμό ματιών και χεριών. Αποτέλεσμα αυτή της επίθεσης του ανοσοποιητικού είναι ο πόνος στο πίσω μέρος των ματιών και αν δεν λάβει άμεσα θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση κατά πλάκας.

6. Σπασμοί

Όταν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στις νευρικές απολήξεις των μεγάλων μυικών ομάδων του σώματος, όπως είναι των ποδιών, οδηγώντας σε μυϊκή αδυναμία. Οι δε σπασμοί διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά και πρόκειται  για τη διαταραχή γνωστή και ως σύνδρομο Guillain-Barré.

7. Λευκή επιδερμίδα

Το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα κάνει το δέρμα να μοιάζει στιλπνό και φολιδωτό, ενώ λευκές κηλίδες εμφανίζονται σε αυτό. Αυτές οι κηλίδες αποτελούνται κατά βάση από νεκρά κύτταρα.

8. Θυρεοειδής

Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ρυθμίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά συνέπεια, αυτό τον κάνει ένα από τα πρώτα όργανα που επηρεάζονται από μια ανοσολογική διαταραχή. Οι αυξομειώσεις του βάρους, οι αυξημένοι παλμοί, η νευρικότητα, η αδυναμία, το αίσθημα της κόπωσης, η δυσκοιλιότητα και η ξηροδερμία είναι μερικά από τα συμπτώματα.

9. Αδυναμία

Η αίσθηση αδυναμίας μέσα στην ημέρα, η δυσκολία στη συγκέντρωση και την εστίαση είναι πιθανό να οφείλεται στην διακοπή κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλό σας, που μπορεί να προκληθεί από ένα προβληματικό ανοσοποιητικό σύστημα.

10. Θρόμβοι

Οι θρόμβοι του αίματος είναι ακόμα ένα σύμπτωμα ανοσολογικών διαταραχών και δικαιολογούνται από την επίθεση του ανοσοποιητικού στα ερυθρά αιμοσφαίρια.