Χριστουγεννιάτικος κορμός με μερέντα

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μερέντα

 Υλικά:

4 αυγά

125 γρ. ζάχαρη

75 γρ. αλεύρι

30 γρ. βούτυρο

100 ml σιρόπι βρασμένο για 5 λεπτά με 60 γρ. ζάχαρη και 100 ml νερό και  λίγη υγρή βανίλια στο τέλος

 

Γλάσο

120 γρ. τυρί κρέμα

120 γρ. βούτυρο

2 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

6 κ.σ. μερέντα

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Στρώνουμε ένα χαμηλό ταψάκι παραλληλόγραμμο, 22x33 με αντικολλητικό χαρτί.

Λιώνουμε το βούτυρο και μετά το αφήνουμε να κρυώσει. 

Σε μπεν μαρί χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά μαζί με την ζάχαρη μέχρι να ζεσταθούν ελαφρά, περίπου για 5-7 λεπτά. 

Βγάζουμε από την φωτιά αλλά συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να φουσκώσουν καλά. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στα αυγά σε τρεις δόσεις και ανακατεύουμε πλέον με σπάτουλα πολύ μαλακά. 

Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά και το βούτυρο, το οποίο θα είναι πλέον σε θερμοκρασία δωματίου. 

Ψήνουμε αμέσως για 5 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι η βάση ψήθηκε όταν φουσκώσει, χρυσαφίσει και ξεκολλήσει ελαφρά από τα τοιχώματα.

Απλώνουμε στον πάγκο μία καθαρή πετσέτα, στρώνουμε πάνω χαρτί ζαχαροπλαστικής  και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.  Αναποδογυρίζουμε την βάση πάνω στην πετσέτα και ξεκολλάμε και πετάμε το χαρτί από το ταψί. Κόβουμε τις ψημένες άκρες με κοφτερό μαχαίρι. 

Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό, σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα κι αφήνουμε  τυλιγμένο σφικτά να κρυώσει πριν το γεμίσουμε.  

Μόλις κρυώσει καλά αλείφουμε όλη την εσωτερική μεριά με το σιρόπι  και από πάνω απλώνουμε ισομερώς το 2/3 του γλάσου. Τυλίγουμε σε σχήμα κορμού. 

Απλώνουμε από πάνω  το υπόλοιπο γλάσο και με ένα πιρούνι κάνουμε ρίγες που να τον κάνουν να μοιάζει με κούτσουρο. 

Εναλλακτικά βάζουμε το γλάσο σε κορνέ με ριγωτή μύτη και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια.  Διακοσμούμε  τον κορμό ή και την πιατέλα με χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά ή αλλιώς πασπαλίζουμε  μόλις ένα λεπτό πριν το σερβίρισμα με ζάχαρη άχνη. 

Γλάσο

Στο μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα μαζί με το βούτυρο μέχρι το μίγμα ασπρίσει καλά. Προσθέτουμε την μερέντα και σιγά σιγά την ζάχαρη άχνη, μέχρι να ενσωματωθεί, και το μίγμα ομογενοποιηθεί.  

Το διαβάσαμε στο govastileto


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: