Τι θα συμβεί αν βάλεις λευκό ξίδι στο πλυντήριο

09 Δεκ. 2023 - 12:30 | Χρήσιμες συμβουλές
Τι θα συμβεί αν βάλεις λευκό ξίδι στο πλυντήριο

Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο λευκό ξύδι στο πλύσιμο των ρούχων και δεν θα πιστεύετε πόση διαφορά θα κάνει στην αφαίρεση λεκέδων και δυσάρεστων οσμών.

Συμβαίνει και σε εσάς αφού πλύνετε τα ρούχα στο πλυντήριο να ανοίγετε την πόρτα και να μη μοσχοβολούν καθαριότητα; Να τα κοιτάζετε έπειτα στο φως και να μην έχουν φύγει εντελώς κάποιοι λεκέδες; Οι αιτίες που μπορεί να συμβαίνει αυτό, ενώ χρησιμοποιείτε κάποιο γνωστό απορρυπαντικό και πλένετε στις προτεινόμενες θερμοκρασίες (30, 40 και 60 βαθμούς για τα λευκά), μπορεί να ποικίλουν. Υπάρχει λύση, την οποία αξίζει να δοκιμάσετε σε συγκεκριμένες πλύσεις: το λευκό ξύδι.

Σε πολλές περιπτώσεις η δράση που έχει το ξύδι στο πλύσιμο των ρούχων μοιάζει θαυματουργή. Σε κάποιες άλλες, όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δεν είναι κατάλληλο για όλα τα υλικά. Η ειδικός επί του θέματος Martha Stewart εξηγεί.

Τα οφέλη που έχει το ξύδι στην μπουγάδα

Παρόλο που το άρωμά του δεν είναι σε όλους ευχάριστο, το λευκό ξύδι μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα κατά το πλύσιμο των ρούχων.

– Αφαιρεί λεκέδες
Έχετε στα ρούχα επίμονους λεκέδες που δεν φεύγουν με τίποτα; Το λευκό ξύδι μπορεί να κάνει θαύματα, ειδικά στα λευκά. Μπορείτε να τα μουλιάσετε πρώτα σε ένα διάλυμα με ξύδι και νερό και μετά να τα πλύνετε κανονικά. Το μείγμα αυτό αφαιρεί ευκολότερα λιπαρούς λεκέδες, αλλά και λεκέ από γρασίδι, σκουριά και κηλίδες καφέ.

– Απομακρύνει τη μούχλα
Η μούχλα μπορεί εύκολα να συγκεντρωθεί σε υγρά ρούχα και πετσέτες. Το ξύδι, ως όξινο διάλυμα, μπορεί να απομακρύνει τη μούχλα, καθώς και τη δυσάρεστη οσμή που έχουν οι βρεγμένες πετσέτες. Είναι χρήσιμο και αν μυρίζει μούχλα το πλυντήριό σας.

– Μειώνει τις δυσάρεστες οσμές
Αν ένα ρούχο μυρίζει πολύ άσχημα, π.χ. λόγω ιδρώτα, μουλιάστε το σε ένα διάλυμα με νερό πριν το πλύνετε.

– Μαλακώνει τα ρούχα
Αν η υφή των ρούχων είναι κάπως σκληρή, αντί να τα βγάλετε από το πλυντήριο προσθέστε λίγο ξύδι στη θέση του απορρυπαντικού και κάντε μια γρήγορη πλύση μόνο με αυτό. Θα δείτε πόσο πιο απαλά θα είναι στη συνέχεια.

Πότε να μην χρησιμοποιείτε ξύδι στη μπουγάδα

– Με λευκαντικό
Ο συνδυασμός χλωρίνης και ξυδιού είναι ιδιαίτερα τοξικός και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εισπνέεται. Εξάλλου, και τα δύο υλικά έχουν όξινες ιδιότητες οπότε δεν έχει και νόημα να συνδυάζονται.

– Σε ελαστικά ρούχα
Πλένοντας τα ελαστικά ρούχα (π.χ. της γυμναστικής) με ξύδι υπάρχει κίνδυνο το οξύ να καταστρέψει τα λάστιχα.

Πόσο συχνά μπορώ να χρησιμοποιώ ξύδι στο πλύσιμο των ρούχων;

Όχι πιο συχνά από μία φορά ανά εβδομάδα ή ανά δύο εβδομάδες. Το υπερβολικό ξύδι με τον πάροδο του χρόνου μπορεί να καταστρέψει τα ευαίσθητα υφάσματα, οπότε συνιστάται να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν το κρίνετε απαραίτητο.

Πώς να χρησιμοποιώ το ξύδι όταν πλένω ρούχα

Υπάρχουν δύο τρόποι:

Ο ένας είναι να μουλιάσετε το ρούχο σε διάλυμα νερού με λίγο ξύδι πριν το βάλετε στο πλυντήριο, για να καθαρίσει ένας τοπικός λεκές.
Για ολόκληρη την πλύση, σταματήστε χειροκίνητα το πλυντήριο πριν το τελικό ξέπλυμα και προσθέστε μισό φλυτζάνι ξύδι μέσα στον κάδο. Στη συνέχεια αφήστε το να ξεπλύνει κανονικά. Εναλλακτικά, μπορείτε από την αρχή της πλύσης να προσθέσετε στη σχετική θήκη του μαλακτικού ξύδι (αντί για μαλακτικό).

πηγή: ow.gr