Οι πιο γνωστοί μύθοι που ενοχοποιούν το ψωμί

17 Απρ. 2015 - 09:40 | Διατροφή

 Το ψωμί αρέσει στους περισσότερους αλλά εάν βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας, τότε σίγουρα το ψωμί είναι από τις τροφές που δεν επιτρέπεται να καταναλώσετε, γιατί θα σας προφέρει περιττές θερμίδες. 

Εμείς συγκεντρώσαμε τους πιο γνωστούς μύθους που επικρατούν γύρω από το ψωμί και το καθιστούν την πλέον απαγορευμένη τροφή για όλους όσους ακολουθούν ένα διαιτητικό πρόγραμμα. 

Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το ψωμί ολικής αλέσεως.

Λάθος! Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει περίπου ίδια θερμιδική αξία με το λευκό. Η διαφορά του είναι ότι παρασκευάζεται από αναποφλοίωτο σιτάρι, με αποτέλεσμα να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο δείκτη κορεσμού.

Το ψωμί, περιέχει μόνο υδατάνθρακες.

Για κάποιο λόγο είναι ευρέως γνωστό πως το ψωμί είναι ένα τρόφιμο που περιέχει αποκλειστικά και μόνο υδατάνθρακα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού 1 φέτα ψωμί 30 γραμμαρίων περιέχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακα αλλά και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης!

Αν έχετε διαβήτη τύπου 2, δεν μπορείτε να καταναλώσετε ψωμί.

Σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 πρέπει να λαμβάνεται συγκεκριμένη ποσότητα υδατάνθρακα ανά γεύμα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού, μπορείτε να ενσωματώσετε το ψωμί στο διαιτολόγιο σας . Ωστόσο πρέπει να προτιμάτε ψωμί ολικής αλέσεως, λόγω χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το οποίο δεν ανεβάζει πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Το χωριάτικο ψωμί, ή αλλιώς το ψωμί που παρασκευάζεται με προζύμι, έχει μεγαλύτερη θερμιδική αξία από τα υπόλοιπα είδη.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αντιθέτως το χωριάτικο ψωμί ανάλογα με τον τρόπο παρακευής του μπορεί να έχει ακόμα και λιγότερες θερμίδες από άλλα ψωμιά.